Brev:
Vil ikke lægge sig til at sove - 2 år
Kære Helen.
Så blev det mig, der fik brug for din hjælp :-).
Jeg har en skøn datter på meget snart to år. Hun har altid haft et stort sovehjerte, og vi har aldrig (med få undtagelser selvfølgelig) haft problemer med at lægge hende – hverken til middag eller til natten. Altså indtil nu! De sidste 14 dage har været en forestilling uden lige!
Men først lidt om vores hverdag: Om morgenen bliver hun vækket kl. 6:30, kommer ind i vores seng og hygger et kvarters tid, hvorefter far giver tøj på, spiser morgenmad med hende og hygger indtil hun skal i dagpleje ca. kl. 8. I dagplejen sover hun for det meste fra 12-15 – ofte bliver hun vækket, da hun ellers sover videre. Ca. 15:30 henter jeg hende, og så kører vi enten hjem og hygger eller på besøg hos mormor/morfar eller til gymnastik en gang om ugen. Vi er alene om eftermiddagen/aftenen, da far er på arbejde. Kl. 17:30 spiser vi aftensmad, og bagefter er det tid til evt. bad, nattøj på, lidt hygge og evt. en lille mad, hvis ikke lige aftensmaden var et hit.
Et sted mellem 19 og 20 er det så puttetid. Først børster vi tænder, så henter vi et puttedyr og sutten i sengen og sætter os i sofaen og læser godnathistorie og snakker lidt om dagen. Og så er det ind i sengen og kysse, kramme, dyne på og sige godnat. Jeg sætter hendes lille vågelampe i stikkontakten og tænder hendes lampe, der kaster stjerner op i loftet, går ud og trækker døren til. Jeg plejer så at få lavet nogle praktiske ting umiddelbart efter hun er blevet puttet, så jeg skramler gerne lidt rundt med vasketøj, opvask osv., og de fleste dage lægger hun sig bare til at sove uden en lyd, og andre dage bruger hun et kvarters tid på at mosle rundt og snakke og synge lidt, og det er så det. Eller VAR!
Fra den ene dag til den anden ændrede tingene sig drastisk! Pludselig vil hun ikke lægge sig til at sove. Hun protesterer ikke noget særligt over at komme ind i sengen, men så snart jeg går, stiller hun sig op i sengen og kalder. Så ”taber” hun sutten/puden/bamsen på gulvet, så der er et påskud for at kalde på mor. Så skal hun ”ikke sove mere mor”. Så har hun ”tisset i bleen”. Så tager hun strømperne af, og det nyeste påfund er, at hun også tager bukserne af og åbner bodyen og bliver tosset, hvis hun ikke selv kan få det på igen. Hun snakker og snakker, og jeg kan høre, at det er dagens begivenheder, der bliver ...
... gennemgået. Nogen gange er det med knap så godt humør. Vi har konstateret, at hvis hun har fået en god middagslur, så foregår aftenens forestilling med forholdsvis godt humør, og hvis hun ikke har sovet så meget til middag, så er det gråd og fortvivlelse, der præger billedet. Og ligegyldigt hvilken udgave vi snakker om, så sover hun først omkring kl. 22! Rekorden er faktisk kl. 22:30, og der skulle jeg altså helst selv ligge i min seng, men synes ikke lige jeg vil gå i seng inden hun sover! Men når først hun er faldet i søvn, så sover hun til næste morgen, når hun bliver vækket.
Jeg har prøvet forskellige ting for at få ro på. Jeg lader døren stå åben og sørger for at gå forbi tit, så hun kan se og høre mig, og hvis jeg sætter mig i sofaen med noget håndarbejde, så kan hun se mig. Når hun kalder svarer jeg og siger, at nu skal hun lægge sig ned og putte. Når hun kaster ting på gulvet samler jeg dem op for hende (ikke nødvendigvis med det samme), men undlader at blive derinde eller indlede en samtale. De aftener hvor hun har grædt meget, har jeg få gange givet op og lagt mig inde ved siden af hende. Det har ikke fået hende til at sove hurtigere, men det har trøstet hende og givet ro på i forhold til gråden. Men det er bestemt ikke en metode jeg er tilhænger af!
Det skal også siges, at hun er inde i en rivende udvikling i øjeblikket, og jeg ved godt, at det også kan påvirke søvnen. Hendes sprog er fantastisk godt, og vi kan allerede føre lange samtaler med hende. Hun er også inde i en periode, hvor rigtig mange ting er farlige, og hun siger mange gange om dagen, at hun er ”bange”. Hun er utryg ved fremmede mennesker, og selv folk hun kender godt men ikke har set et stykke tid, er hun et godt stykke tid om at bløde op over for. Så ingen tvivl om, at der forgår rigtig meget inde i hende for tiden. For to måneder siden flyttede vi fra lejlighed til rækkehus med have, men det har hun ikke reageret negativt på, og hun lagde sig bare til at sove og sov igennem allerede første nat i det nye hus.
Håber du vil komme med et bud på, hvad vi kan forsøge, for det her er ikke holdbart i længden, da hun er helt smadret af træthed om dagen. Og jeg er rigtig bange for at det skal udvikle sig til decideret modvilje mod at komme ind i sengen, som ellers hidtil har været et hyggeligt og trygt sted.
På forhånd tak.
En opgivende mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
9. august 2024 | Opdragelse | 2 år, 4 mdr.
Kære Helen Vi har lille H som nu nærmer sig 2,5 år. Over de sidste par...
18. juni 2024 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.
Kære Helen, Min mand og jeg er forældre til en fuldstændig fantastisk pige...
23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.
Putte senere eller vække fra lur
Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...
Viden om børn:
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!