Svar: Mængde af mad?
Kære Rikke
Det er rigtig dejligt at din datter i en alder af 17 måneder har en god appetit og som udgangspunkt skal hun have lov til at spise, når hun er sulten og skal have den mad hun viser behov for. Hun skal tids nok begynde at spise selektivt og lukke munden, det kommer ofte helt af sig selv ... :)
Du skal dog være opmærksom på hvad du serverer og sørge for at give hende sund, fiberholdig og mættende mad. Det er vigtigt at hun ikke fyldes med søde sager og det er også vigtigt at du ikke giver hende unødigt meget fedt. Hun skal naturligvis stadig have letmælk og mælkeprodukter af letmælkstypen og hun må også gerne få lidt fedtstof på brødet osv. men du behøver f.eks. ikke bruge ekstra fedt under leverpostej eller makrelmaden da dette jo er fedt i sig selv.
Når du vælger brød til hende så vælg "de tunge typer". Når du holder brødet i hånden, så skal du kunne mærke at det vejer tung. Det er tegn på at det indeholder flere fibre. Når du køber lyst brød så vælg typer med et højt fiberindhold, gerne 8 % fiber og et lavt fedtindhold på 1-2%. Giv hende også rugbrød og stille og roligt vil hun sandsynligvis kunne tygge så godt, at hun kan begynde at få brød med lidt flere kerner af den type som I andre også spiser.
Giv hende både lyse pasta og ris, men vælg også en gang imellem fuldkornstyperne, så hun får begge dele. Giv hende gerne kartofler i stedet for pasta og ris og brug generelt mange grøntsager i hendes mad. Grøntsager kan også være en god erstatning for frugt og du kan med fordel med den alder hun har nu, en gang imellem lave en råkost, hvor du river f.eks. gulerod og spidskål fint og så tilsætter lidt revet æble og måske lidt appelsin. På den måde får hun lidt sødme og frugt, som hun godt kan lide, men også gulerod og spidskål, der giver ekstra mæthed og samtidig er sundt.
Der er ikke anbefalinger for et bestemt indtag af frugt og grønt til børn under 4 år, men Fødevarestyrelsen anbefaler at børn får frugt og grønt hver dag. Det anbefales at børn fra 4 års alderen får 150 g frugt og 150 g grønsager dagligt og at man fra barnet er lille vænner det til at spise både frugt og grønt. Indtages øges så ...
... stille og roligt i løbet af barnets første leveår, så det anbefalede niveau nås ved 4-årsalderen.
I forhold til din datter, så vil jeg anbefale at hun får ca. 100-150 gram frugt eller grønt dagligt, så vil hun være dækket godt ind og det vil stadig levne plads til den øvrige mad. Du skal ikke begynde at veje maden af, men prøv at lave et skøn og det vil være passende at hun får frugt som mellemmåltid formiddag og eftermiddag sammen med lidt brød, neutral yoghurt eller lignende, ligesom hun naturligt skal have grøntsager hver dag til frokost og til aften.
En dagplan til en pige på knap 18 måneder kunne se således ud:
Morgen: Havregrød eller evt. havregryn med lidt sukker eller en sund form for morgenmadsprodukt med letmælk og letmælk af kop.
Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, vand af kop.
Evt formiddagslur, evt. springes den over
Frokost: Varm frokost bestående af kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta, eller kold frokost bestående af rugbrød med fisk, kød, grøntsager, kartofler, ris eller pasta. Vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Middagslur
Eftermiddag: En portion tykmælk, A38, ymer eller lignende med rugbrødsdrys, mysli, frisk frugt, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.
Før aftensmad: En tallerken med forskelligt grønt som rød peberfrugt, agurk, tomat, majs, avokado, vand af kop. Kan også få en lille portion råkost )
Aften: Kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta, sovs, let mælk af kop. Suppleres evt. med en frugtgrød med mælk eller en godnatgrød
Puttes med mælk af kop og godnathistorie
Med hensyn til hendes topmave, så er det helt naturligt at små børn har dette. Hendes mave vil naturligt stritte lidt og kan se stor ud, som om den "strutter under ribbenene" og det er normalt og skyldes at hun stadig har lidt "babyfacon". Men hun skal ikke have "deller over buksekanten", hvis du forstår hvad jeg mener ... :)
På medlemssiderne kan du i livets bog indtaste hendes højde og vægt og se hvordan det passer sammen og hvordan hun ligger på kurverne. Hvis du er i tvivl om hun er for tyk, så drøft det med jeres læge :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Optøning af spædbarnsmad
Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:
- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.
- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.
- Mad som har været...
Quinoa
Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.
Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder