Annonce

Annonce

Brev:

Vågner (stadig) hver anden time - hjælp til længere søvnstræk om natten


4. juni 2012

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Vågner (stadig) hver anden time - hjælp til længere søvnstræk om natten

Hej Helen

Tak for dit sidste svar vedrørende min søns søvn om natten.

Jeg har siden sidst forsøgt at arbejde på 3 daglige lure frem for 4, ligesom jeg har forsøgt at strække den første lur fra kl. 8 til lidt senere på morgenen/formiddagen. Derudover har jeg introduceret 2 daglige grød/mos-måltider.

MEN - intet hjælper - min søn, som nu er 21 uger - altså snart 5 måneder, vågner stadig hver 2. time hver nat. Det har nu stået på i over 2 måneder, og jeg er træt, da jeg kun sjældent har mulighed for at sove om dagen. Jeg har virkelig brug for dit råd.

HELT KONKRET: Jeg vil gerne have din mening om, hvad jeg kan gøre, for at få min søn til at sove i længere stræk om natten.

Som jeg ser det, kan jeg gøre to ting: Give ham (endnu) mere mad og/eller tage kampen om natten, og kun amme ham omkring 22/23 og igen ved 4/5-tiden og så komme igennem hans gråd på den hårde måde ved at vugge og kramme osv.

Vores daglige rytme er god, synes jeg. Han falder fint ind i familiens rytme de fleste dage, og accepterer også fint, at nogle gange må han bare ligge og kigge på os andre, mens vi klarer dagligdagens opgaver.

Vores dag starter dog tidligere og tidligere, hvilket igen undrer mig, eftersom han jo ikke sover bedre og eftersom han nærmest kommer lidt senere i seng.

P.t. ser rytmen sådan ud:

5.30: Han vågner (han ligger ved siden af mig i min seng) og pjevser. Jeg lader ham som regel pjevse indtil han virker meget utilfreds. Derefter ammes han fra et bryst, og han spiser lidt og falder lidt hen.

Kl. 6.15: Han vågner og pjevser og basker rundt. Jeg lader ham ligge ved siden af mig, da jeg er så udmattet, at jeg desperat forsøger at sove videre.

Kl. 7: Jeg overgiver mig, og kysser ham godmorgen og ammer ham fra et bryst, mens jeg aer hans hoved og ryg, som for at fortælle ham, at nu er det morgen, og det er ok at være vågen.

Kl. 7.15: Jeg vasker og skifter ham. Vi leger og hygger lidt.

Kl. 7.40: Han bliver lagt på legetæppe og hygger for sig selv lige i nærheden af os andre, imens storesøster får tøj på og morgenmad.

Kl. 8: Storesøster sendes afsted i børnehave, og jeg leger lidt med ham i form af rolig motorisk leg og sang. Derefter ammer jeg ham fra et bryst, og han spiser som regel ok der og falder hen ved brystet.

Kl. 8.30/9: Han falder i søvn i barnevognen uden hjælp.

Kl. 9.30/10/10.30: Han vågner og ammes fra det ene bryst. Vi leger og hygger.

Kl. 10.30/11: Han får grød med frugtmos og vand af kop. Maden går fint - koppen gider han slet ikke.

Kl. 11/11.30 eller 12: Han skiftes og ammes fra det andet bryst.

Kl. 11.30/12: sover i barnevogn uden hjælp

Kl. 13/13.30: Han vågner og ammes fra det ene bryst. Vi leger og hygger.

Kl. 15/15.30: Han puttes og jeg kører med ham i barnevogn, hvor vi henter søster.

Kl. 16.30/16.45/17: Han vågner og ammes fra det andet bryst. Spiser som regel kun meget lidt her. Ligger på legetæppe og hygger. Søster er god til at ...


Annonce

... lege med ham. Jeg forsøger gerne at amme ham igen et par gange uden held.

Kl. 18/18.30/19: Han får mos samtidig med resten af familien spiser. Han spiser godt. Koppen vil han ikke.
Forsøger nogle gange at amme herefter, men uden held - han vil ikke.

Kl. 18.30/19/19.30: Vi begynder putterutine med vask og skift - indimellem et bad, hvis han ikke er for træt. Altid massage og sang. Derefter amning fra det andet bryst i sengen i soveværelset, hvor han døser hen og vågner, når han puttes i tremmeseng. Han spiser godt her.Det tager i alt ca. 40-60 minutter. Han falder selv i søvn uden gråd senest kl 20.30 (og tidligst kl. 19.15).

Kl. 22/22.30: Vågner og hyler: Han ammes fra det ene bryst, og falder i søvn med det samme efter 5 minutter. Jeg har forsøgt at holde ham vågen for at give ham fra begge bryster,men han vil ikke.

Kl. 23.30/24: Vågner og hyler: Han ammes fra det andet bryst. Her er jeg som regel selv for udkørt til at tilbyde det andet bryst også og han sover alligevel videre efter 5 minutter.

Kl. 2: Vågner og ammes fra et bryst. Her falder han ofte ikke i søvn igen, men ligger og basker rundt. Jeg ammer som regel mange gange i træk her eller lader ham ligge og baske. Uanset hvad vågner han igen timen efter.

Kl. 3.30/4.30: Vågner og ammes fra et bryst.

Kl. 5.30/6: Han vågner og ammes fra et bryst - og basker og smådøser indtil kl. 7, hvor jeg står op med ham.

Som du kan se er natten rodet. Jeg er ikke klar over om amning fra et bryst udgør et eller to måltider?

Jeg ved ikke hvor jeg kan putte endnu en amning ind om aftenen, da det er ret hektisk, hvis min store pige også skal have en chance hos mor. I øvrigt spiser han som regel ikke, hvis hun er i nærheden, selvom hun er ret stille og rolig. Hvis jeg går i et rum for mig selv med ham, så synes han det i sig selv er så spændende, at han ikke kan koncentere sig. Men den sidste aftenamning batter som regel godt, ligesom mosen jo også burde udgøre en god bund.

Han vil ikke tage flaske eller sut. Han vil heller ikke tage noget ekstra MME på kop. Jeg har masser af mælk, og jeg synes ikke han virker sulten mellem måltiderne. Han spiser som regel kun mellem 5 og 15 minutter pr gang, så vil han ikke mere - heller ikke selvom han bøvses og så tilbydes igen.

Jeg ved godt, at der sker er stor udvikling hos ham pt.- det gør der jo reelt hele tiden, men dette her natterod har stået på i 2 måneder, og det kan ikke stadig være pga udviklings- og appetitspring. Der MÅ være noget, jeg kan gøre, og jeg håber, du ved hvad.

Hvis jeg vælger at tage kampen, og nægte ham mælk mellem 23 og 4/5, hvordan undgår jeg så, at han ikke bliver forvirret over, at han gerne må få på de tidspunkter og ikke andre? Og vedr. kampen, som jeg jo ellers har prøvet et par nætter uden held - er det rimeligt, at han skal græde/SKRIGE i 1½ time i mine arme af to omgange, før han får mælk?

Jeg håber, du har et godt råd, for jeg er så træt.

Med venlig hilsen
Fie

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Vågenperiode om natten

Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Urolig i aften- og nattetimer

Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce