Annonce

Annonce

Svar: Utrøstelig ved sovetid


1. juni 2012

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og dine pæne ord til mig. Rigtig dejligt at høre at I har kunne bruge mine tidligere råd - tak! :)

Det lyder for mig som om at jeres datter er lidt for vågen, når du prøver at putte hende fra din favn og ned hvor hun skal sove. Og jeg tænker derfor at I skal prøve at putte hende, når hun er mere døsig og næsten sover ... og nogle gange forsøger I måske også at putte hende lidt for hurtigt, fordi hun gaber, virker træt - men hvor hun måske gaber fordi hun keder sig lidt og i stedet har brug for at I leger lidt, tumler og hjælper hende med at bruge sig selv motorisk og mentalt og så først giver hende mælk og putter hende ½ time senere ... andre gange puttes hun måske lidt for sent, fordi hun er så opmærksom og rigtig gerne vil følge med i det hele, så virker hun til at have brug for at være vågen og sender derfor forvirrende signaler og har egentlig brug for at blive puttet, før hun viser behov for det ...

Ja, det er bestemt ikke let ... og faktisk er det svært med børn i 3-4 måneders alderen fordi de ofte kommer ind i en rytme hvor de begynder at slatspise og slatsove lidt i stedet for at sove nogle længere og mere sammenhængende lure.

Det kan være en rigtig god idé at arbejde på at hun får 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Det vil også være en rigtig god idé at arbejde på at hun får mælk som en fast del af putteritualet og nogle gange må du faktisk gerne vælge at lægge dig med hende og amme hende i søvn i dobbeltsengen. Lidt ligesom du gør om aftenen og om natten, hvor det fungerer fint :)

Jeres datter har en alder, hvor hun naturligt er mere opmærksom på verden, hun følger tydeligt med, bruger sig selv mere fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting, skelner tydelig mellem om hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos mor eller en fremmed osv. Det betyder at børn i ...


Annonce

... denne alder meget let lader sig forstyrre - og især når de skal spise. De ammes, spiser, slipper - kigger efter ting, tager måske fat igen, slipper og gider så alligevel ikke mere, det er sjovere at lege og være opmærksom på verden.

Og netop dette giver rutinen, hvor de begynder at slatspise og slatsove i løbet af dagen og derfor har du også ret i at det nogle gange kan være en idé at sikre at hun får lidt mere mælk. I første omgang handler det om at hun skal ammes lidt hyppigere, fordi det vil øge din mælkemængde og give hende ro i maven og forhåbentlig bedre søvn. Og på den måde er det rigtig fint at du ammer, når hun vågner og lægger hende til modsatte bryst inden hun så puttes igen. Ligesom det at lægge dig og amme hende i soveværelset også hjælper hende til at koble fra overfor verden og kunne overgive sig til søvnen bedre :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal ikke græde ulykkeligt, når du putter hende. Hun kan godt protestere lidt, en slags overtræt gråd, hvor du kan fornemme at du ved at trille hende eller vugge/vippe hende 1-2 minutter, så falder hun til ro og sover. Men hun skal ikke ligge og være ulykkelig, så skal du tage hende op, berolige hende i din favn og først putte hende igen når hun atter virker parat. Og du kan på den måde nogle gange godt bruge en metode, som kaldes "op-ned", hvor du hele tiden forsøger at putte hende, men også tager hende op, trøster og beroliger og først lægger hende, når hun atter virker parat. Så hun på den måde ikke får lov til at ligge og græde for sig selv :) Og nogle gange vil det være meget bedre at du som sagt lægger dig med hende og ammer hende i sengen i stedet for at kæmpe med hende om at skulle sove uden bryst og uden mor :)

Håber du kan bruge dette lidt videre og læs og rigtig gerne min bog "Helens bog om børn og søvn", hvor jeg blandt andet har et kapitel om søvnen netop i denne alder og de ekstra udfordringer det giver :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, kerner fra vindruer, popcorn, hele rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og kerner fra vindruer har vist sig at udgøre...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce