Annonce

Annonce

Svar: Dagsplan for to børn


30. maj 2012

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Pia

Tak for dit brev :) Du har fuldstændig ret, - man kan godt være imponeret over dagplejere nogle gange :)

Din dreng er 2,5 år og har naturligt stadig brug for at sove til middag. Selvom han protesterer og ikke vil, så har han behov. Hvis ikke han havde det, så ville han ikke falde i søvn mellem 13-14 og derfor er det rigtig godt at du holder fast i at han skal have sin hviletid der :)

Dette tidspunkt passer faktisk fint til at din datter også skal sove middagslur omkring den tid. Det vil sandsynligvis være passende at du putter hende omkring kl 13 - naturligvis afhængigt af hvor lang en formiddagslur hun tager.

Det er vigtigt for at I får en god dagsrytme, at du sørger for at stå op med børnene om morgenen og det kan være nødvendigt at vække storebror, hvis han har tendens til at ville sove længe. Det er vigtigt at starte dagen til fast tid fordi dette har betydning for hans rytme resten af dagen og når I står op til samme tid hver dag, så vil tidspunkterne for mad, aktiviteter og søvn naturligt også passe bedre ind og han vil føle behov for f.eks. at skulle sove, når det er tid.

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød til begge børn, vand af kop til lillesøster, letmælk til storebror.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos og frisk frugt til begge børn, en bolle med smør, ost til storebror, og en brødskorpe til lillesøster at gumle i. Vand af kop til begge.

Formiddagslur til lillesøster og I kan gå på legepladsen, i haven eller andet, så storebror får brugt sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt.

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk til lillesøster og en ristet rugbrødsbjælke at gumle i. Rugbrød med forskelligt pålæg til storebror, vand af kop til begge.

En banan til begge og ammes eller flaske til lillesøster og en kop mælk til storebror. Og de sover begge lur - ude eller inde, som det kan lade sig gøre. ...


Annonce

...

Eftermiddag 15.30-16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt eller måske et surmælksprodukt, råskostsalat eller lignende til storebror og en portion flerkornsgrød til lillesøster. Vand af kop.

Før aftensmad: Lidt grøntsager eller lignende at gumle i til begge børn, imens du gør aftensmaden klar.

Aften 18: Familiemad, gode børnevenlige retter med ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs osv. Udgangspunktet er at I spiser det samme og at lillesøsters portion moses og tilpasses hendes tyggeevne. Vand af kop, letmælk til storebror.

Bad, gøres klar til natten

Evt. lidt godnatmad til storebror (det får lillesøster, når hun bliver lidt ældre)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til natten ca kl 19.30-20. Lillesøster puttes først og storebror bagefter. Lillesøster ammes eller får flaske.

Sen aften 23-24: Lillesøster ammes eller får flaske

Tidlig morgen 05/06: Lillesøster ammes eller får flaske

Din datter har brug for at sove ca. 14½ time i døgnet. Det vil ofte være fordelt sådan at hun sover måske 60 minutter om formiddagen og 2 ½ time til middag og så sover 11 timer om natten.

Din dreng har brug for at sove ca. 12½ time i døgnet. Det kan være fordelt sådan at han f.eks. sover 2-2½ time til middag og sover godt 11 timer om natten. På den måde kan de sove middagslur samtidig og også blive puttet nogenlunde ens til natten og starte dagen nogenlunde til samme tid, så rytmen følges ad dagen igennem :)

Middagsluren kan foregå forskelligt alt efter, hvad du skønner vil fungere bedst. Nogle gange skal du måske putte begge børn i din seng og lade dem sove sammen. Andre gange kan du putte lillesøster i barnevognen og lade hende sove ude, hvorefter du putter storebror udenfor. Og nogle gange vil storebror måske gerne have sin hvile periode udenfor, hvis I har mulighed for det - i skyggen under et stort træ eller lignende ... :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce