Annonce

Annonce

Svar: Bruger stadig ble om natten


29. maj 2012

Kategori:
Alder:
3 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med jer

Tak for jeres brev :)

Det er helt naturligt at jeres dreng er blevet renlig om dagen, før han er det om natten og det er vigtigt at I giver ham tid og er tålmodige med "nattetisseriet". Det kan tage rigtig lang tid at blive renlig om natten og det er vigtigt at I lader ham beholde natbleen på.

Mange børn bruger stadig ble om natten i 4-5 års alderen, selvom de er renlige om dagen og det er helt okay. Man kan godt nogle gange hjælpe barnet lidt på vej, ved at følge barnet på toilettet sen aften, så blæren tømmes der og barnet naturligt begynder at blive opmærksom på vandladningstrang, at skulle vågne og søge toilettet. Men det er vigtigt at give barnet den tid barnet har behov for - for det er ikke noget barnet selv kan styre, - det handler om hormoner og fysiologisk parathed.

Når vi sover, så udskiller vores hjerne et hormon, der hedder det antidiuretiske hormon (ADH). Det nedsætter vores urinproduktion om natten, så vi kan sove igennem uden at skulle tisse. Nogle børn er længere tid om at udvikle evnen til at producere dette hormon og tisser derfor i sengen. Undersøgelser tyder på at drenge kan være lidt ...


Annonce

... senere til det end piger, hvorfor der er en tendens til at drenge bliver lidt senere renlige om natten end piger gør.

Nogle børn har også en blære der ikke kan rumme urin nok i forhold til deres alder. Blæren kan derfor ikke rumme den mængde urin, som barnet producerer om natten. Det kan være tilfældet selvom barnet producerer nok ADH.

Nogle gange så tager det også tid for hjernen at reagerer på signalet fra blæren om at den er fuld. Denne forbindelse er endnu ikke udviklet hos barnet, hvorfor barnet ikke registrerer at det skal tisse, ikke føler tissetrangen om natten.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Man ved også at der er en arvelig faktor. Det betyder at hvis mor eller far har haft tendens til at tisse i sengen om natten, så vil der være en større sandsynlighed for at barnet også kan få problemer med ufrivillig natlig vandladning. Hvis en af forældrene har været sengevæder som barn, er der ca. 40 % risiko for, at barnet også bliver det. Hvis begge forældre har været sengevædere, forøges risikoen til omkring 70%.

Man gør normalt ikke noget ved ufrivillig natlig vandladning før barnet er 7 år gammelt :)

I kan læse mere på hjemmesiden drynites.dk :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce