Annonce

Annonce

Svar: Stadig skrøbelig


29. maj 2012

Kategori:
Alder:
5 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor til 2

Tak for dit brev :)

Det lyder som en meget kvik dreng I har og han lyder til at tænke meget over tingene og på mange måder virke ældre end han egentlig er. Det kan der være flere årsager til og der er især to ting, som umiddelbart falder mig ind.

Det ene er om han kan være det man kalder for et "særligt sensitivt barn". Særligt sensitive mennesker er født med et nervesystem der bearbejder indtryk med større dybde. De kan være særligt følsomme over for høje lyde, berøring, kulde, smerte, sult osv. Man taler om en fysiologisk sensitivitet.

De kan også være socialt sensitive. Det betyder at de i nye situationer virker tilbageholdende og generte, men i trygge rammer er helt rolige og gode til at skabe kontakt. De bliver let påvirket af andres følelser og har det svært, når de mærker at andre er kede af det, de har ofte en høj retfærdighedssans og det påvirker dem dybt, hvis andre eller de selv bliver uretfærdigt behandlet.

De kan have en personlig sensitivitet, som viser sig ved at de har let til intense følelser, de bliver let begejstrede og kan også let blive ked af det. De opfattes ofte som "familiens filosof", fordi de tænker meget over selv små ting i hverdagen, men også over større forhold i livet, ligesom de ofte er meget kreative og har en stor fantasi og kan fordybe sig i deres egen fantasiverden.

De kan have en ideologisk sensitivitet, hvilket handler om at de kan tænke dybt over verdens kriser, social uretfærdighed og store samfundsmæssige problemer. De kan stille spørgsmål og spekulere meget over sult, krig, fattigdom, forurening osv.

Og når jeg læser din beskrivelse af din dreng, så tænker jeg at han måske reagerer som han gør, fordi han er særligt sensitiv. I hvert fald er der flere af de ting du skriver, som jeg synes passer på ham :)

At være særlig sensitiv er ikke negativt og det er enormt vigtigt at man ikke begynder at bruge denne betegnelse som en undskyldning som f.eks. "det er også fordi han er så sensitiv" eller lignende. Det er et personlighedstræk, som skal værdsættes og det er rigtig vigtigt at jeres dreng ikke føler sig forkert. For i en verden, hvor der er meget konkurrence og mange "tag-mig-se-mig" typer, så vil man naturligt føle sig anderledes og føle sig udenfor de andre. Derfor er det rigtig vigtigt at I er opmærksomme på, hvad det er jeres dreng kan og at I fortæller ham det. Og ja, måske er det ikke ...


Annonce

... fodbold der er bedst for ham, selvom det er en stor force at kunne spille fodbold, når man starter i skole, fordi man så er "med på fodboldholdet". Måske er det noget andet og mere kreativt, han skal finde sin styrke i.

Det kunne f.eks. være kunst eller musik. At kunne spille et instrument eller lignende, ville måske være godt for ham og det vil være en måde også at møde andre måske mere ligestillede og finde venner uden for skolen ...

I kan læse mere i bogen "Særligt sensitive børn" af Elaine Aron, I finder den i min bogguide under 'Udvikling'. De danske psykologer Lise og Martin August tilbyder privat forældrerådgivning, foredrag, kurser osv. om særlig sensitivitet hos børn og voksne.

Noget andet I kunne overveje og som jeg kommer til at tænke på er, om jeres dreng er et barn med særlige forudsætninger. Det vil sige et højt begavet barn. Han er 5 år gammel og du fortæller at han kan alle bogstaver og tal, han kan skrive breve, stave en del ord osv. og lyder på den måde til at være langt fremme i forhold til sin alder.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Børn med særlige forudsætninger kan nogle gange være stille og tilbageholdende, de trækker sig fra deres kammerater og har svært ved at deltage på lige fod med de andre. Andre gange kan de have svært ved at deltage med de andre, fordi de har svært ved at sidde stille og koncentrere sig. Generelt er de ofte meget vedholdende i deres spørgsmål, de interesserer sig for ting i dybden, vil gerne vide hvordan alting fungerer. Også disse børn kan føle sig forkerte, de bliver ofte set som "underlige", de er ikke som andre og føler sig ofte anderledes.

Disse børn er meget opmærksomme på detaljer, de observerer og stiller spørgsmål med stor iver - og ofte må man søge hjælp på nettet for at finde svar på alt det de spørger om, som I også beskriver at I gør. De har en god hukommelse og har ofte et tidligt og veludviklet ordforråd. De kan i en tidlig alder tænke og ræsonnere abstrakt og kan finde ud af puslespil, tal osv. forud for deres alder.

Ole Kyed er privatpraktiserende psykolog der har specialiseret sig i børn med særlige forudsætninger. Der er også en forening for forældre til børn med særlige forudsætninger "Gifted Children" hedder den.

Jeg håber at dette kan hjælpe dig lidt videre og måske kan give en forklaring på, hvorfor jeres dreng reagerer som han gør og hvor du så kan finde råd til at hjælpe og støtte ham videre :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce