Annonce

Annonce

Svar: Måltider med klapvognsvenlig frokost - 8 mdr.


27. maj 2012

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Gro

Tak for dit brev, og hvor dejligt at høre at din datter udvikler sig så godt :)

Hun lyder til at være motorisk rigtig godt igang, hun har kravlet siden hun var 6 måneder, rejser sig ved tingene, spiser mere og mere mad i stykker og det er super dejligt, det skal du nyde. Men det giver naturligt også nogle ekstra udfordringer og det handler især om, at hun jo oplever en del, får ekstra mange stimuli, verden åbner sig for hende på en anden måde når hun motorisk bevæger sig så meget omkring - og mentalt er det måske svært for hende. Det kan betyde at hun nogle gange vil drømme ekstra meget, at hun vil ligge og klynke i søvne, smågræde osv. og det er okay. Det er fordi hun bearbejder alt hvad hun oplever, når hun sover.

Gennemsnitilgt vil børn i din datters alder ofte sove 14-14 ½ time i døgnet. Det kan være fordelt sådan at hun sover f.eks. 3 timer fordelt på to lure i løbet af dagen og så 11-11 ½ time om natten. Din datter sover lidt mere om dagen, du fortæller at sover 2 timers formiddagslur og sover 2 timers middagslur og om natten sover hun så ofte fra kl 19 til 05/05.30 altså 10-10 ½ time - i alt altså præcis mellem 14-14 ½ time som er hendes behov.

Og ja, det er helt rigtigt og helt okay at hun kan have brug for at sove lidt ekstra om dagen netop fordi hun motorisk er så godt igang som hun er. Hun bruger sig selv rigtig meget og bliver derfor naturligt også mere træt.

Det er helt okay at du ikke ammer hende sen aften, men i stedet vælger at give hende brystet når hun selv vågner og viser behov. Det er også helt okay at du vælger at putte hende til en senere middagslur, fordi du kan fornemme at hendes rytme så fungerer bedre og som du skriver, så er hun jo glad og tilfreds ...


Annonce

... mellem formiddagslur og middagslur og nyder at opleve og mærke verden :)

Nyd at hun spiser og sørg for at give hende så meget forskelligt som muligt. Jo mere varieret du kan få hende til at spise nu, jo mere forebygger du kræsenhed senere hen. Hun kommer naturligt til en periode, hvor hun ikke putter alt i munden og vil spise mere selektivt, så jo mere du har lært hende at spise nu, jo bedre er det :)

Jeg vil foreslå dig at du bibeholder amningen om eftermiddagen, så du på den måde sikrer hende tilbud om ekstra væske / mælk der og så hun ikke behøver søge det på andre tidspunkter. Amningen ligger hensigtsmæssigt inden hendes middagslur og du må så lade hende selv regulere hvor meget hun vil die. Men tilbuddet bør være der synes jeg. Du skal også tænke på at det bliver varmere i vejret nu og at hun kan have brug for den ekstra væske og samtidig giver amningen også trygheden og roen til at hun netop tør bevæge sig mere og mere ud i verden - hun bliver lige tanket op i sit "mor-depot", når du ammer hende der ... :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til tandbørstning, så lad hende få tænderne børstet efter aftensmaden og før amning om aftenen, så jeres putteritual ikke afbrydes af at hun skal have børstet tænder. På sigt er det naturligvis bedre at hun får børstet tænder inden amning, men hvis tænderne er rene før du ammer hende, så skader mælken ikke tænderne på samme måde :) Og det er synd at hun skal blive så ked af det om aftenen, så jeg synes du skal vælge at børste tænder i forbindelse med at hun bliver skiftet, får aftenbad og gøres klar til natten og så skal du amme hende og lade hende falde trygt og dejligt søvn derefter :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med hende :)

Og god pinse! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annonce