Annonce

Annonce

Svar: Søvnkriser og natteskræk


25. maj 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Trine

Tak for dit brev og velkommen til :) Og tak fordi du har købt min bog om børn og søvn :)

Som du sandsynligvis har læst i bogen, så har mange børn i 3-4 månedersalderen en tendens til at "slatsove" hele dagen. De tager små korte lure, er vågne kortvarigt og sover så kortvarigt igen - og det lyder for mig som om at det er dette I oplever hos jer i øjeblikket.

Det er rigtig fint at du forsøger at trille hende i barnevognen for at holde hende sovende. Det lyder som om at hun finder roen ved at være i vognen og faktisk er glad for at ligge i den og det er rigtig godt. Men jeg får lidt på fornemmelsen at hun nok bliver puttet lidt for tidligt og at hendes vågne perioder ikke bliver lange nok og heller ikke aktive nok ....

Når man har en pige, der sover meget kortvarigt som I har, så bliver man naturligt ofte fokuseret på at hun skal hjælpes til at koble fra, hun skal skærmes og beroliges og hjælpes til at sove og når hun ikke sover særligt længe, så bliver hun naturligt træt og så kæmper I for at få hende lullet i søvn igen. Det er rigtig vigtigt at I nu forsøger at arbejde på en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Og det er rigtig vigtigt at hendes vågne perioder bliver aktive perioder og at du sørger for at lade hende bruge sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt, så hun bliver træt nok og parat til at sove, når hun så bliver puttet.

Det er vigtigt at du er opmærksom på at når hun gaber, så er det ikke nødvendigvis fordi hun er træt, men fordi hun keder sig og har brug for at blive aktiveret. Alle gab skal altså ikke tolkes som at hun skal puttes, men at hun i stedet skal ...


Annonce

... opleve og bruge sig selv både motorisk og mentalt. Jeg vil anbefale dig at downloade klippet "det lille barns søvn" fra min dvd "Sådan sover dit barn". Det koster 35 kroner.

Det kan nogle gange være en idé at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur, fordi badet både aktiverer og stimulerer hende, men det har også en god effekt på kroppen, sådan at hun 1-1½ time efter badet vil være mere parat til at sove og kan sove en længere middagslur.

Det er vigtigt at hun får mælk i forbindelse med at hun skal sove og det kan nogle gange være nødvendigt i en periode at tage hende op og lægge hende til brystet eller give hende en flaske når hun vågner efter 20-40 minutter, hvorefter hun så vil kunne sove videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan på samme måde ofte være en god idé også at lægge sig med hende i dobbeltsengen og amme hende, holde hende tæt og lade hende mærke dig og din nære fysiske kontakt, som så kan gøre at hun falder videre ind i søvnen. Det samme, hvis du giver flaske og hun kan godt have brug for en lille tørstslukker, når hun har sin første opvågning og det er helt okay.

Når hun vågner og græder så er det højst sandsynligt fordi hun har svært ved at skifte fra et søvnstadie til et andet. Hun kan naturligvis godt drømme og kan også græde og sige forskellige lyde i søvne - men det der kaldes "natteskræk" opstår normalt først senere. I kan dog sagtens forsøge at reagere på samme måde netop med ikke at vække hende, men berolige uden for meget snak og ved at lulle hende videre i søvnen med hænder, kærtegn osv. Altså præcis som du skriver, forsøge at hjælpe hende videre i søvnen så godt du kan.

Jeg håber at ovenstående kan hjælpe lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annonce