Annonce

Annonce

Svar: Grød og amning - 4 mdr.


20. maj 2012

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er meget vigtigt at skemaden tilbydes som supplement til amning og at der kun er tale om små mængder. Din dreng bør ammes ligeså meget som han plejer, skemaden kommer ud over hans vanlige indtag af mælk og sådan vil det være de næste måneder. Faktisk er det først i 7 måneders alderen, at skemaden kan begynde helt at erstatte amninger.

Det er vigtigt at du holder mængden af skemad på et niveau, hvor der stadig levnes plads til mælken. Det betyder at det er bedre at du f.eks. giver ham ½-¾ dl grød eller mos, vand af kop og følger efter med brystet, end at du giver ham 1-1 ½ dl. grød eller mos og han så afviser brystet, fordi han har spist for meget skemad. Han har brug for ca 1000 ml mælk i døgnet og dette kan han ikke indtage, hvis ikke du ammer ham 6-7 gange ...

Jeg anbefaler at du forsøger at skabe en rytme, hvor han får skemad når han vågner af en lur og tilbydes amning inden han skal sove næste lur. På den måde går der naturligt tid imellem de to måltider og hans behov sikres bedst muligt.

De fleste børn vil stadig i 4-6 måneders alderen have brug for mælk midt nat og i 6 måneders alderen kan man så begynde at arbejde på at springe amningen om natten over. At sove igennem, når man er 4 måneder vil være at kunne sove 4 timer uden mælk, at sove igennem, når man er 6 måneder vil være at sove 5-6 timer uden mælk. Hvilket svarer til at du f.eks. ammer kl 20, 24 og 05/06 ...

Det anbefales at amme eller give modermælkserstatning til barnet er et år og hvis du allerede nu ved at du ikke ønsker at amme så længe, så er det en god idé at tilbyde ham en flaske, så han lærer at drikke af denne. Antallet af amninger og flasker vil naturligt nedsættes i takt med at han bliver ældre og får mere og mere skemad, men det sker gradvist og en stor del af hans væskebehov stilles via bryst eller flaske lige til han er 1 år. De fleste børn vil således i 7 måneders alderen trives med 4 amninger eller flasker, i 8-9 måneders alderen nedsættes til 3 amninger eller ...


Annonce

... flasker og i 10-12 måneders alderen vil 2 amninger eller flasker være passende. Disse to flasker vil ofte ligge aften og sen aften eller aften og tidlig morgen - bare så du ved, hvad du kan forvente i forhold til at sove igennem ... :)

Du kan ikke forvente at han kan sove fra 20-05 og du skal være opmærksom på at I takt med at han får mere og mere skemad om dagen, så vil netop flasken eller brystet aften, sen aften og tidlig morgen være vigtige i forhold til at sikre hans behov for mælk og væske.

Mit forslag til en dagsplan med to måltider skemad ser således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, vågner ofte og får en lille amning igen, når dagen starter

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Tilbydes lidt grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes og puttes til dagens 3. lur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten.

Sen aften: Ammes

Midt nat: Ammes ofte også her, først i 6 måneders alderen kan den ofte undværes

Du må gerne give forskellige typer af grøntsagsmos og du kan godt med fordel servere det lidt adskilt, så han får lidt smagsvariation gennem det enkelte måltid.

Det tredje måltid indføres ofte i 6 måneders alderen og det vil her være en morgengrød der tilbydes. Ofte gives også et lille mellemmåltid om formiddagen i denne alder og han skal stadig ammes inden han puttes til formiddagslur.

Jeg vil foreslå dig at købe min bog "Helens bog om børn og mad". i den kan du finde dagsplaner måned for måned fra nu og til din dreng er 18 måneder gammel. Du kan læse om modermælk, modermælkserstatning, grøntsager, grødtyper, kød, fisk osv. alt det han stille og roligt skal igang med og du guides igennem hver måned og hvad der nu skal ske, hvor meget han skal have, hvornår og hvordan og der er også opskrifter osv. ... :)

Hvis din dreng slet ikke støtter på benene, så synes jeg I skal få lægen til at se på ham - altid hellere tjekke en gang for meget :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce