Annonce

Annonce

Svar: Afviser alt mad - 5 mdr.


16. maj 2012

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Linda

Tak for dit brev :)

Din dreng er nu 5 måneder gammel og det er rigtig fint at du er begyndt med grød, du må også gerne prøve med lidt grøntsagsmos og se om han bedre kan lide dette :)

Jeg hæfter mig ved, at du fortæller at han er meget opmærksom og at han virker bevidst om den mad I andre spiser, jeg vil derfor foreslå dig at du forsøger at give ham skemad to gange dagligt og at du starter hvert måltid med at give ham lidt i hånden som han selv kan sidde og sutte og gumle på.

Det er naturligvis begrænset, hvad han må få med den alder han har, der er lidt flere muligheder, når han bliver 6 måneder - men du kan f.eks. godt give ham en agurkering, en gulerod eller en kartoffelbåd lavet i ovnen. Det kan godt være at han selv har svært ved at holde det i hånden og føre det til munden, men så må du hjælpe ham, så han smager og fornemmer maden imens du holder det til ham og dermed finder ud af, at det du tilbyder ham er spændende og godt :)

Når du har fået hans lyst til mad aktiveret på denne måde så følger du efter med skeen og du må her meget gerne variere mellem forskellige grødtyper og topping af frugtmos, ligesom du også må give ham forskellige slags grøntsagsmos. Du må meget gerne variere mellem det hjemmelavede og de produkter du kan købe færdigt - grød, mos på glas eller mos på frost lavet til babyer, svarende til hans alder. Jo mere variation, jo bedre er det også for at stimulere hans nysgerrighed.

Med hensyn til brystet og amning, så kan det være en rigtig god idé at du prøver ikke at røre hans hoved, når du lægger til. Prøv at lade hans hoved hvile på ammepuden eller prøv at amme ham liggende, hvor du ligger ned og ammer ham i din seng. Børn der laver "flitsbue" ved brystet, gør det nogle gange fordi de føler sig presset til brystet og presset kommer ofte af at vi holder på deres hoved ... ...


Annonce

... :)

Prøv at stimulere din nedløbsrefleks før du lægger til så han kan smage mælken og at der er noget at komme efter og derfor får lyst til at die. Hvis det er svært for dig så kan du også prøve at dryppe lidt mme eller udmalket mm i mundvigene på ham imens han ligger ved brystet. Du kan trække det op i en 2 ml sprøjte og dryppe det ind i munden og på den måde lokke ham til at die ... :)

Måske er du ved at få menstruation, det kan gøre at mælken ændrer smag og han derfor i et par dage ikke har lyst til at die ...

Det er også værd at overveje om du har skiftet parfume eller er begyndt at spise noget medicin, spise noget andet mad eller noget som han påvirkes af.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Måske er han ved at få tænder ...

Nogle gange kan barnet også forbinde brystet med noget ubehageligt, hvis barnet f.eks. er blevet forskrækket over et eller andet imens det lå ved brystet og spiste. Det kan også opstå i forbindelse med forkølelse, og du skriver jo netop at din dreng har været forkølet. Hvis han er tæt i næsen, så er det svært at holde sig fast på brystet og her vil det være en rigtig god idé at du drypper hans næse med lidt saltvand inden du lægger ham til.

Der er mange årsager til at børn pludselig afviser brystet og ud over at overveje om nogle af disse ting gør sig gældende hos jer, så er det bedste du kan gøre at tage det roligt. Jo mere du slapper af, jo mere signalerer du også ro til din søn og jo bedre er det for jer alle. Du må gerne prøve at gå rundt med ham og amme ham imens du f.eks. står og vugger ham lidt, det er en god idé at holde ham i nærheden af brystet (nøgent bryst), så han selv styrer, hvornår han vil tage fat. Prøv også at lægge dig med ham hos dig i sengen, og lad ham selv søge brystet hvis han vil. Prøv også at gå i badekar med ham, hvis du har mulighed for det ...

Håber du kan bruge lidt af dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


Annonce