Annonce

Annonce

Svar: Ødelagte sovevaner efter sygdom


15. maj 2012

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lene

Tak for dit brev og velkommen til - og dejligt at høre at du har bestilt en af mine bøger, tak for det, håber du synes om den ... :)

Det lyder for mig som om at din dreng måske skal til at have lidt mere skemad, flere måltider i løbet af dagen og lidt mere variation. Du fortæller at han har været igang med grød og puré siden 4 måneders alderen og jeg tænker at nu, hvor han er blevet 6 måneder, så skal der ekstra mad til, flere forskellige fødevarer og han skal også begynde med mad i hånden.

Han har stadig også brug for mælk og har brug for at blive ammet ca 6 gange i døgnet, så det er hyppigheden af skemad der skal øges, altså han skal have flere måltider, det er ikke fordi at hver enkelt portion skal gøres større ... Jeg tænker at hvis han får mad og mælk nok hele dagen igennem, så vil han naturligt ikke behøve søge brystet helt så hyppigt om natten og vil begynde at kunne sove igennem.

At sove igennem, når man er 6 måneder betyder at kunne sove 5-6 timer uden at få mælk. Nogle børn kan sove 7 timer og har man et sådan barn er det super dejligt, men mere kan man ikke forvente .. Det er vigtigt at mælkeindtaget og dermed væskeindtaget stilles på ydertidspunkterne, fordi det naturligt også giver bedre plads til mere rigtig mad i maven i løbet af dagen :)

Mange børn vil derfor i 6 måneders alderen trives rigtig godt med amning inden putning om aftenen, amning igen sen aften omkring midnat og så sove uden brystet indtil næste morgen tidlig hvor de ammes igen. Det vil altså sige at de sover fra kl ca 24 til 05/06 uden mælk. Nogle børn vil i stedet sove deres længste søvnstræk mellem f.eks. kl 20 og 02/03 og det er også helt okay.

Jeg ...


Annonce

... sender dig derfor en plan for dagen, som de kan se ud til et barn på 6 måneder:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød og fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Frugmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes ofte også om eftermiddagen stadigvæk og tager herefter måske en powernap, nogle dage kan denne lur måske springes over.

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, måske lidt sovs eller indmaden af jeres frikadelle, lidt laks fra ovnen eller lignende, så maden stille og roligt tager udgangspunkt i den mad du selv spiser :) Vand af kop og suppleres også her med brødskoper og lignende i hånden at gumle på selv.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster, det der også kaldes for et drømmemåltid og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig, hvor han ammes igen.

Mit forslag er derfor at du som første skridt forsøger at skabe mæthed med både skemad og mælk hele dagenigennem, så du er sikker på at din dreng ikke søger brystet om natten fordi han har et reelt behov for dette. Når du er sikker på dette, så kan det være at tingene løser sig af sig selv, det kan også være at I skal skabe nogle nye rutiner for putning osv. men det kan vi så tage til den tid ...

Håber du her er hjulpet lidt videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce