Annonce

Annonce

Svar: Ødelagte sovevaner efter sygdom


15. maj 2012

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lene

Tak for dit brev og velkommen til - og dejligt at høre at du har bestilt en af mine bøger, tak for det, håber du synes om den ... :)

Det lyder for mig som om at din dreng måske skal til at have lidt mere skemad, flere måltider i løbet af dagen og lidt mere variation. Du fortæller at han har været igang med grød og puré siden 4 måneders alderen og jeg tænker at nu, hvor han er blevet 6 måneder, så skal der ekstra mad til, flere forskellige fødevarer og han skal også begynde med mad i hånden.

Han har stadig også brug for mælk og har brug for at blive ammet ca 6 gange i døgnet, så det er hyppigheden af skemad der skal øges, altså han skal have flere måltider, det er ikke fordi at hver enkelt portion skal gøres større ... Jeg tænker at hvis han får mad og mælk nok hele dagen igennem, så vil han naturligt ikke behøve søge brystet helt så hyppigt om natten og vil begynde at kunne sove igennem.

At sove igennem, når man er 6 måneder betyder at kunne sove 5-6 timer uden at få mælk. Nogle børn kan sove 7 timer og har man et sådan barn er det super dejligt, men mere kan man ikke forvente .. Det er vigtigt at mælkeindtaget og dermed væskeindtaget stilles på ydertidspunkterne, fordi det naturligt også giver bedre plads til mere rigtig mad i maven i løbet af dagen :)

Mange børn vil derfor i 6 måneders alderen trives rigtig godt med amning inden putning om aftenen, amning igen sen aften omkring midnat og så sove uden brystet indtil næste morgen tidlig hvor de ammes igen. Det vil altså sige at de sover fra kl ca 24 til 05/06 uden mælk. Nogle børn vil i stedet sove deres længste søvnstræk mellem f.eks. kl 20 og 02/03 og det er også helt okay.

Jeg ...


Annonce

... sender dig derfor en plan for dagen, som de kan se ud til et barn på 6 måneder:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød og fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Frugmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes ofte også om eftermiddagen stadigvæk og tager herefter måske en powernap, nogle dage kan denne lur måske springes over.

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, måske lidt sovs eller indmaden af jeres frikadelle, lidt laks fra ovnen eller lignende, så maden stille og roligt tager udgangspunkt i den mad du selv spiser :) Vand af kop og suppleres også her med brødskoper og lignende i hånden at gumle på selv.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster, det der også kaldes for et drømmemåltid og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig, hvor han ammes igen.

Mit forslag er derfor at du som første skridt forsøger at skabe mæthed med både skemad og mælk hele dagenigennem, så du er sikker på at din dreng ikke søger brystet om natten fordi han har et reelt behov for dette. Når du er sikker på dette, så kan det være at tingene løser sig af sig selv, det kan også være at I skal skabe nogle nye rutiner for putning osv. men det kan vi så tage til den tid ...

Håber du her er hjulpet lidt videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce