Svar: Samsovning
Hej med dig
Tak for dit brev om samsovning :)
Der er rigtig mange fordele ved at sove sammen og det er ofte rigtig dejligt for både forældre og barn. Der er dog også nogle ting at overveje i forhold til vuggedød:
- Det anbefales at barnet altid lægges til at sove på ryggen.
- Barnet må ikke få det for varmt, hvilket betyder at banet ikke må være pakket tæt i varme tæpper eller dyner og barnet skal være passende klædt på. Har barnet brug for at være svøbt for at falde i søvn, bør man efterfølgende lette på klædet, når barnet sover
- Den bedste sovetemperatur er mellem 18-20 grader for både børn og voksne
- Barnet må ikke udsættes for tobaksrøg og hvis forældre er rygere, så bør de ikke sove med barnet hos sig i sengen og der bør ikke ryges i rum, hvor barnet sover.
- Undersøgelser tyder på at forældres natlige støj kan være med til at holde barnets vejrtrækning igang, så det kan forebygge vuggedød at sove i samme værelse. Det er ikke det samme som at sove i samme seng.
- Vælger man at sove i samme seng, så bør barnet have plads nok at sove på. Det betyder at barnet skal have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng og at barnet ikke bør sove mellem forældrene. Det er bedst, hvis sengen er mindst 180 cm bred.
- Man bør undgå hovedpude, bamser osv. der, hvor barnet sover og juniordyne anbefales først fra 1 års alderen.
Din datter må altså godt sove i dobbeltsengen, når far er rykket ud af sengen, så har hun plads nok. Hun bør have sin egen dyne og ligge på afstand af dig. I stedet for ...
... at sende far ud af soveværelset, så kunne I overveje at fjerne tremmerne fra den ene side af tremmesengen, så hendes seng kan kobles til din. Det skal naturligvis være sikkerhedsmæssigt forsvarligt, så hun ikke kan ryge ned mellem madrasserne, sengene må ikke kunne glide fra hinanden osv.
På den måde kan hun stadig ligge i sin egen seng, mens du ligger i din seng og du kan nemt lige række en hånd over og berolige hende, trøste og betrygge hende lidt, når der er brug for det. Og far kan ligge på den anden side :)
Det er helt naturligt at børn i 3-4 måneders alderen har svært ved at sove om dagen og ofte powernapper og tager flere små lure. Og du må gerne arbejde på en rytme, hvor hun får 3 lure i løbet af dagen: En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Hvis hendes 3. lur ligger sent, så vil hendes puttetidspunkt også ofte ligge sent og det er således ikke unormalt at børn i denne alder ikke sover til natten før klokken måske er 22 ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I takt med at hun bliver ældre, får mere og mere skemad og rytme skabes hele dagen igennem, så begynde de fleste børn at kunne blive puttet omkring kl 20 - det vil ofte ske omkring 6 måneders alderen, - nogle lidt før ... :)
Du kan læse meget mere om hvordan børn sover og hvad du kan forvente, samt læse om hvordan udviklingen påvirker søvnen osv. i forskellige aldre og hvad du så skal gøre i forskellige situationer, finde hjælp til forskellige søvnproblemer osv. i min bog "Helens bog om børn og søvn" .. :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder