Svar: At tale rent
Kære Trine
Tak for dit brev :)
En talepædagog fortalte mig engang, at det fungerer lidt ligesom en båndoptager, - når barnet begynder at tale, så vil de første ord ofte blive sagt forkert og optaget forkert på båndet. Hvis barnet f.eks. har lært sig at sige "tage" i stedet for "kage", så vil barnet ofte blive ved med at sige dette i længere tid, fordi ordet er optaget og dermed indlært. Stille og roligt begynder barnet at kunne sige "k" lyden og kan f.eks. godt sige "kat" og man undrer sig derfor over, hvorfor barnet så ikke siger "kage", men det er fordi ordet er optaget forkert og det tager rigtig lang tid at få ordet spolet over og det nye rigtig ord optaget på båndet ... jeg synes det giver et meget godt billede af, hvorfor nogle udtalefejl hænger ved, selvom barnet godt kan sige lyden rigtigt i andre sammenhænge.
Når man ved at barnet godt kan sige ordlydende rigtigt, så kan man godt begynde at tale med barnet om at få sagt alle ord rigtigt, men det skal gøres på den rigtige måde og det er her altid en rigtig god idé at have en talepædagog med inde i billedet. Ofte består øvelserne i forskellige lege, hvor barnet sammen med talepædagogen træner f.eks. "k-lyden". De spiller spil, læser bøger osv. og talepædagogen ...
... vil give jer små spil eller øvelser, som I skal lave derhjemme.
Det er rigtig vigtigt at barnet ikke føler sig forkert og det er rigtig vigtigt at man ikke retter på barnet hele tiden, fordi det kan fjerne barnets naturlige lyst til at tale. Det er ikke sjovt at fortælle noget, dele sine oplevelser med andre, hvis man hver gang man åbner munden rettes på ... Derfor skal det gøres på en anerkendende og pædagogisk god måde, så barnet ikke føler sig forkert, men støttes i at lære at sige tingene rigtigt og her er talepædagogen specielt uddannet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er generelt en rigtig god idé at børn får rettet deres udtalefejl før de starter i skole og jeres dreng vil sandsynligvis også med den alder han har og tiden frem selv begynde at blive opmærksom på at han måske ikke altid siger tingene som andre. Og måske vil han selv vise lyst til at ændre på det og have lyst til at få hjælp til det. Det er jo altid det bedste udgangspunkt, hvis barnet selv er motiveret.
Hos jer ligger der naturligt en ekstra udfordring i at han skal forholde sig til 2-3 sprog, det er bestemt ikke let og også her vil talepædagogen kunne rådgive jer om, hvad I hos jer skal lægge vægt på, hvad der er vigtigt.
Håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.