Annonce

Annonce

Svar: Sove i barnevognen


30. april 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tina

Tak for dit brev :)

Netop når børn bliver 3-4 måneder, så sker der udviklingsmæssigt rigtig meget som gør at de sover anderledes end tidligere og det er sandsynligvis den forandring du mærker lige nu.

Det handler for det første om søvnen og søvnens sammensætning. Netop nu begynder søvnen at indeholde flere stadier, hvor din dreng sover let og sover dybere og dybere og det at den er mere inddelt end den er hos spædbarnet kan mærkes. Din dreng kan godt vågne op efter 45-60 minutter, fordi han der skifter søvnstadie og har brug for hjælp til at komme videre i søvnen.

Derudover har han også en alder, hvor han følger rigtig meget med i hvad der sker omkring ham. Han oplever rummet han er i på en anden måde, har lidt mere rumfornemmelse, han kan se længere og derfor se og fornemme, når nogen kommer ind af døren, han drejer hovedet, følger med i hvad der sker.

Det betyder at han kan være sværere at få til at overgive sig til søvnen, fordi det er svært at slippe dagen og oplevelserne. Og når han sover, så betyder det at han har svært ved at sove, han sover mere uroligt, drømmer mere, fordi alt det han oplever skal bearbejdes under søvnen. Det betyder også at mange oplever at børn i denne alder kan virke ekstra tryghedssøgende, de vil ikke i favn på en anden, græder når bedstemor nærmer sig osv. Det er altså helt naturligt og handler om den udvikling der lige nu sker.

Det vil være rigtig godt at du prøver at holde dig i nærheden, når du ved at han er ved at vågne op, så du med dine hænder og nærhed, ved at trille barnevognen lidt osv. kan lulle ham videre i søvnen, så han stadig får sovet, det han har behov for. Nogle gange kan det også være en god idé at du lægger dig med ham i dobbeltsengen og giver ham flasken der og lader ham sove der, tæt op af dig, så han kan mærke at du er der og at han ikke er alene. På den måde får du også selv lidt hvile og ...


Annonce

... det kan være en idé at gør det så mindst en af lurene i løbet af dagen stadig er en lang lur, gerne på 1 ½ - 2 timer eller mere ...

Nogle gange kan det også hjælpe at give ham flasken i barnevognen, så han får lov til at ligge der, hvor du ønsker han skal sove og ikke først falder til ro i din favn og derefter flyttes. Det at skifte mellem favn og barnevogn kan nogle gange være svært for børn i denne alder ... Hvis du vil forsøge at give flasken i vognen, vil det være en god idé at komme en lille pude eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så han ikke ligger helt fladt med hovedet. Selvom han nogle gange spiser en time før han puttes, så kan det godt være at han vil slappe af og overgive sig til søvnen med en lille tår mælk på flaske, det kan forsøges ... :)

I takt med at han bliver ældre og stille og roligt også skal igang med skemad, så vil det være rigtig fint at han kommer ind i en rytme, hvor han får lidt skemad når han vågner af en lur og lidt vand af en kop og inden han så skal puttes, så får han mælk at sove på ... Så her vil tiden også arbejde for jer og rytmen og rutinerne vil på sigt ændre sig helt naturligt :) Hans evne til at komme af med luften og kunne bøvse bliver også anderledes og behovet for at bøvse lige i forbindelse med et måltid vil normalt stille og roligt blive mindre ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja - gennemsnitligt vil børn i din drengs alder have brug for at sove 15 timer i døgnet, men når det er et gennemsnit betyder det naturligt at nogle børn sover lidt mindre og andre lidt mere. Generelt er det en god idé at arbejde på at han sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen ...

Og så skal du gøre det du fornemmer virker og det er rigtig fint og rigtig dejligt, at du lytter, tager ham op, trøster og beroliger og derefter prøver at lægge ham igen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce