Svar: Pottetræning - hvornår?
Kære Gitte
Tak for dit brev :)
Mange børn vil naturligt i 1 ½- 2 års alderen begynde at interessere sig for at tisse, ligesom de også bliver mere og mere bevidst om hvad køn de har. Det er en helt naturlig del af deres udvikling. De fleste børn er dog omkring 3 år før de er parate til renlighed og det handler om at de rent fysiologisk skal være parat.
Den fysiologiske parathed handler om at barnet skal fornemme vandladning og afføringstrang, at barnet er i stand til at holde sig indtil det når toilettet og det sker alt sammen via et samspil af hormoner. Derudover skal barnet også selv være motiveret for at forsøge.
Et tegn på at barnet er parat er at barnet kan holde sig mindst 3 timer, derudover er der især 3 faser i renlighedsprocessen, som du kan lægge mærke til:
I første fase kommer barnet og siger at det har lavet i bleen og gerne vil have en ren ble på.
I anden fase siger barnet "nu tisser jeg" og er bevidst om at det er nu det sker.
I tredje fase, når barnet at sige til lige inden "jeg skal ...
... tisse ...!" og så skynder man sig på toilet eller potte for at nå det.
I forhold til jeres drengs alder, så vil jeg umiddelbart formode at hans interesse for at tisse hænger mere sammen med at han har en naturlig interesse for hvordan han fungerer, hvad der sker med kroppen og interesse for "de kropåbninger", han har, ligesom han kan interessere sig for at han er en dreng og mor er en pige ... og at det ikke handler om at han er parat til at smide bleen ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men det betyder ikke, at I ikke kan forsøge at lade ham sidde på potte eller toilet i forbindelse med at han f.eks. skal i bad, så han oplever det positivt og som en leg, mere end som renlighedstræning. I må også gerne lade ham prøve at være udenfor uden ble i løbet af sommeren.
Men generelt er jeg dog tilhænger af at bleen bliver på så længe som muligt, også under renlighedstræningen. Det er en succesoplevelse og dermed noget positivt at have en tør ble, hvorimod det er et nederlag med våde bukser ...
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.