Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - hvornår?


29. april 2012

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Gitte

Tak for dit brev :)

Mange børn vil naturligt i 1 ½- 2 års alderen begynde at interessere sig for at tisse, ligesom de også bliver mere og mere bevidst om hvad køn de har. Det er en helt naturlig del af deres udvikling. De fleste børn er dog omkring 3 år før de er parate til renlighed og det handler om at de rent fysiologisk skal være parat.

Den fysiologiske parathed handler om at barnet skal fornemme vandladning og afføringstrang, at barnet er i stand til at holde sig indtil det når toilettet og det sker alt sammen via et samspil af hormoner. Derudover skal barnet også selv være motiveret for at forsøge.

Et tegn på at barnet er parat er at barnet kan holde sig mindst 3 timer, derudover er der især 3 faser i renlighedsprocessen, som du kan lægge mærke til:

I første fase kommer barnet og siger at det har lavet i bleen og gerne vil have en ren ble på.

I anden fase siger barnet "nu tisser jeg" og er bevidst om at det er nu det sker.

I tredje fase, når barnet at sige til lige inden "jeg skal ...


Annonce

... tisse ...!" og så skynder man sig på toilet eller potte for at nå det.

I forhold til jeres drengs alder, så vil jeg umiddelbart formode at hans interesse for at tisse hænger mere sammen med at han har en naturlig interesse for hvordan han fungerer, hvad der sker med kroppen og interesse for "de kropåbninger", han har, ligesom han kan interessere sig for at han er en dreng og mor er en pige ... og at det ikke handler om at han er parat til at smide bleen ...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men det betyder ikke, at I ikke kan forsøge at lade ham sidde på potte eller toilet i forbindelse med at han f.eks. skal i bad, så han oplever det positivt og som en leg, mere end som renlighedstræning. I må også gerne lade ham prøve at være udenfor uden ble i løbet af sommeren.

Men generelt er jeg dog tilhænger af at bleen bliver på så længe som muligt, også under renlighedstræningen. Det er en succesoplevelse og dermed noget positivt at have en tør ble, hvorimod det er et nederlag med våde bukser ...

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce