Svar: Dagsrytme og nedskæring af amning
Kære Nadia
Tak for dit brev :)
Med den alder din datter har skal du naturligt forsøge at finde balancen mellem at være fleksibel i forhold til amning, indtag af mad osv. samtidig med at du også skal forsøge at opretholde en nogenlunde rytme. Det er et eller andet sted vigtigt at du ikke "bare" lader din datter amme, som hun gerne vil, men prøver at få hende til at spise mere rigtig mad, fordi hun ernæringsmæssigt har brug for det. Og samtidig skal du naturligvis også lade hende få en ekstra amning, når du kan mærke at hun tydeligt har brug for det og den tryghed og nærhed det også giver hende ... det er svært, jeg ved det godt og derfor prøver jeg også at lave mine dagsplaner sådan, at der er plads til begge dele - både bryst og skemad.
Det er helt okay at din datter nogle gange sættes i barnevognen og I triller en tur eller at du triller hende lidt frem og tilbage i vognen og på den måde luller hende i søvn, så hun lærer at sove uden brystet. Når jeg anbefaler at man stopper amning om formiddagen, så er det fordi der er en risiko for at hun der spiser så meget, at det tager appetitten væk fra frokosten og det er ofte forholdsvist let at introducere et mellemmåltid om formiddagen og på den måde få erstattet amningen. Men, hvis du skønner at formiddagsamningen er vigtig hos jer og ikke påvirker hendes lyst til grøntsagsmos til frokost, så må du naturligvis gerne amme hende. Det samme gælder amningen om eftermiddagen - det kan jo være bedre at amme det ekstra om dagen end om natten, hvor I begge gerne må få jeres søvn ...
Det er også sådan at hvis din datter kan lære at sove uden brystet om formiddagen, så vil du stille og roligt også kunne lære hende det om aftenen, så hun bliver mindre og mindre afhængig af brystet i forbindelse med sin søvn. De er generelt lettere at lave nye rutiner i dagtimerne end det er om natten, hvor du selv er træt og mangler overskud.
Det er ikke sådan at din datter slet ikke skal ammes og du vil naturligt kunne bibeholde amning ligeså længe både du og hun synes det er rart. Du må ...
... meget gerne amme hende, selvom hun på et tidspunkt bliver et år - amningen inden putning vil for mange være den amning der bibeholdes længst tid og nogle vælger at amme i flere år. Det er helt fint. WHO anbefaler faktisk amning i 2 år, fordi det kan forebygge brystkræft hos den ammende kvinde. Risikoen for brystkræft hos kvinder falder jo længere tid de ammer. For hver 12 måneders amning reduceres risikoen med 4,3%.
Men din datter har brug for anden mad, mere sufficient mad for at få sit behov for næringsstoffer og energibehov dækket. Modermælk alene gør det ikke og derfor skal amningen stille og roligt skæres ned og den øvrige mad sættes op.
Og netop 7-8 måneders alderen er rigtig vigtigt at udnytte, når det handler om at lære børn at spise. Sundhedsstyrelsen taler om at der er et vindue, som man skal søge at udnytte:
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
"Tilvænning til skemad bør ikke ske meget efter 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at vænne barnet til at spise en varieret kost. Fra 7 måneders alderen skal maden gradvist gøres grovere, idet der synes at være et 'kritisk vindue' i 7-8 måneders alderen, hvor barnet lettere accepterer ny smag og konsistens, specielt tyggemad." Citat "Anbefalinger for spædbarnets ernæring - vejledning til sundhedspersonale" Sundhedsstyrelsen, 2005.
Og derfor er det vigtigt at du forsøger at holde mængden af amning på et niveau der sikrer din datter mælk og væske, men som samtidig sikre hendes behov for skemad. Og så er det også sådan, at jo mere fast rytme I har, jo bedre vil du også hjælpe hende til at fornemme mæthed og sult. så naturligvis kan grænserne være lidt flydende en gang imellem, men det er som udgangspunkt en god idé at du forsøger at holde en vis rytme i løbet af dagen.
Og ja, så skal du nogle gange sige til dig selv at hvis hun ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser hun nok lidt mere til det andet. Netop derfor er det vigtigt at der ikke går flere timer mellem at hun tilbydes mad, men netop får små hyppige måltider.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Negle
Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.
Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.
Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.