Svar: Uheld i badet og efterfølgende reaktion
Hej med dig
Tak for dit brev, velkommen til og tillykke med at du venter dig :)
Der er sandsynligvis flere ting der spiller ind hos jer ...
Det lyder som om at jeres dreng har været og stadig er meget påvirket af at have haft afføring i sit badevand. Det er sket et par gange og det lyder som om at han nu er meget bevidst om at det kan ske, faktisk så bevidst om det, at han begynder at synes at strømpefnuller og lignende også er problematisk ...
Det er rigtig vigtigt at I prøver ikke at vise det for stor interesse, så det ikke får lov til at fylde for meget. Det er et lille uheld og pyt med det. Netop når det sker i badevandet, så fylder det hurtigt en del, for badet bliver jo afbrudt og stopper på den måde før tid og det kan godt være en medvirkende årsag til at jeres dreng måske føler at han "har gjort noget forkert", som han naturligt er bange for skal ske igen. Han laver ikke afføring bevidst og forstår ikke sammenhængen, men oplever "bare" at det dejlige bad pludselig stopper og det skyldes "det som flød rundt i vandet " og at "det var forkert" ...
Og nu hvor det er sket, så kan det godt være nødvendigt at holde en pause i en periode, så han igen føler sig tryg og fortrolig med at komme i bad. Det kan være en idé at lade ham lege med vand, han kan f.eks. sidde med ble på bordkanten og med fødderne i vasken og blive etagevasket på den måde, så det at blive vasket og badet er noget rart og sjovt.
Det kan også være en udmærket idé at du giver ham et brusebad på din arm i øjeblikket, så han med din nærhed igen føler sig fuldstændig tryg.
Hvis du mistænker at han igen kan komme til at lave uheld, så kunne du overveje at give ham et par blebukser eller vandtætte engangsbleer på, som holder på afføringen, hvis det sker. Så han kan nå at komme op af vandet stille og roligt og bleen blive skiftet, uden at han så oplever en sammenhæng mellem det at lave afføring og ubehag ved at bade.
Det at du er gravid og maven fylder mere og mere, kan naturligt også spille ind. Han mærker forandringerne og bliver ...
... naturligt derfor også mere klyngende, søger dig lidt mere og det er helt naturligt. Han kan sagtens blive lidt ekstra følsom og virke til at mangle overskud.
Og så kan jeg ikke lade være med at tænke på, at han jo generelt virker til at være bange for nullermænd og at det ikke kun handler om at han er bange for badet?
Børn vil naturligt i løbet af deres udvikling, have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Børn under 2 år vil ofte være bange for fremmede, for pludseligt opståede ting, for høje lyde, ligesom de ofte også har en periode, hvor de er bange for vand. Og børn i 2 års alderen kan nogle gange gå helt i panik over lyden af en flue eller blive bange for mørke ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nullermænd, små lådne ting, rester af snore, kvaster og lignende kan også nogle gange gøre børn bange. Ofte er det et forbigående fænomen og det stopper igen, hvis man ikke gør noget særligt ud af det, ikke problematiserer det for meget. I skal naturligvis holde øje med om det er noget der tager til og som generelt hæmmer ham i hverdagen.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på om han måske har svært ved at bearbejde nogle af alle de sanseindtryk han får. Nogle gange, når børn reagerer næsten "fobisk" på bestemte ting, f.eks. uldtotter, nullermænd osv. så kan det være udtryk for at de har svært ved at tackle måden det føles på. Altså at han har svært ved berøringen. Man kalder også dette for taktil skyhed eller sanseintegrationsproblemer og man kan have dette i forskellige grader. Hvis jeres dreng har taktil skyhed, så vil han f.eks. også ofte have svært ved at gå på bare tæer, han bryder sig ikke om at lege med mudder eller sidde med bolledej eller modellervoks i hænderne og afviser fingermaling. Mange børn reagerer også voldsomt på tøj, syninger i tøjet, vaskemærker i tøjet osv. Børn med disse problemer vil ofte kunne hjælpes af en ergoterapeut eller fysioterapeut der kan lave forskellige øvelser og lege med dem :)
Bare en tanke, som jeg også var nødt til at dele med jer ...
Håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Lattergas ved fødsel
Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.
Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.
Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.
I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!
Mor til pige født 4 uger for tidligt