Annonce

Annonce

Svar: Amning - blid afvænning


22. april 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Nete

Tak for dit brev og velkommen til :) Det er dejligt at høre, at du allerede har kunne bruge nogle af de svar jeg har givet andre :)

Det er helt naturligt at amning indgår som en fast del af putteritualet. De fleste børn vil stadig have brug for mælk inden de puttes om aftenen, når de bliver et år. Det at sutte og få den lune mælk hjælper barnet til at koble fra og overgive sig til søvnen å en god måde og samtidig giver det ro i maven og gør at barnet sover bedre og længere :)

Det er rigtig fint og helt rigtigt, at du nu begynder at arbejde på at din dreng ikke falder i søvn med brystet i munden, men lige når at registrere, når han flyttes ned i sin seng. Det er rigtig flot at det lykkes nogle gange, men det er også helt okay at han nogle gange når at falde i søvn og derefter puttes og sover, - det er helt normalt for hans alder og sådan skal det være.

Antallet af amninger skrues ned i takt med at antallet af skemåltider sættes op og det betyder at hvor du lige nu måske ammer 6-8 gange i døgnet, så vil du stille og roligt kunne amme færre gange og din dreng vil spise mere skemad. De fleste børn vil stadig i 6 måneders alderen have behov for 6 amninger i døgnet ved siden af skemad flere gange dagligt og det er generelt en rigtig god idé at arbejde på en rytme, hvor barnet stille og roligt får skemad, når det vågner og mælk inden det skal puttes og sove. På den måde sikrer du bedst plads i maven til begge dele.

Da du er begyndt med skemad og det går fint, så vil det sansynligvis være passende at øge til to måltider skemad i 5 måneders alderen (frokost og aften) og øge til 3 måltider skemad i 6 måneders alderen (morgen, frokost og aften) og stille og roligt indføres lidt mellemmåltider. I 7 måneders alderen vil det ofte være passende med 4 amninger i døgnet og de vil ofte ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften ...


Annonce

... og sen aften og på den måde erstattes amingerne formiddag og eftermiddag af mellemmåltider og amningerne skrues naturligt og blidt ned. På den måde vil din dreng også skulle lære at blive puttet til sin formiddagslur uden bryst og igen lærer det stille og på en blid måde, med mellemmåltid i stedet for bryst. Afvænningen eller nedtrapningen af amning sker altså stille og roligt hen af vejen.

Med hensyn til flaske og modermælkserstatning, så er det ikke noget du skal give, men noget du kan give. Hvis du har lyst til at amme og gerne vil amme så meget som muligt, så fortsætter du bare med det. Der er ikke nogen grund til at introducere en flaske, hvis du har lyst til at amme længe og din dreng ikke skal passes af andre osv. Hans behov for mælk kan fint stilles via amning.

Har du derimod lyst til at stoppe amning før han bliver 1 år, har du tænkt dig at starte på arbejde, vil du gerne have at andre skal kunne passe ham, så kan det være en god idé at introducere en flaske nu. Dette fordi jo ældre han bliver, jo sværere vil det ofte være at få ham til at acceptere flasken.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også sådan at modermælkserstatning mætter mere end modermælk så derfor oplever nogen effekt af at give en flaske med mme sen aften, fordi barnet så sover lidt længere og mere sammenhængende derefter. Der er dog ikke nogen garanti for at det virker og hvis din dreng sover fint på modermælk, så er der ikke grund til at give ham andet. Ekstra mæthed bør også skabes hele dagen igennem og ikke kun inden sengetid. Hvis man propper ham alt for meget inden han skal sove, så risikerer du at det virker modsat og han begynder at vågne og søge brystet ekstra hyppigt i stedet for at sove ...

Jeg håber at du kan bruge dette videre og vil også anbefale dig at læse to af mine bøger "Helens bog om børn og mad" og "Helens bog om børn og søvn".

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce