Svar: Energisk, sover dårligt og får muligvis ikke nok søvn
Kære bekymrede forældre
Tak for jeres brev :)
Det I fortæller lyder helt normalt og det er meget almindeligt at børn giver "mor lidt mere kamp til stregen", som I skriver, end de gør overfor far. Det handler ofte om flere ting.
For det første er forholdet mellem mor og barn ofte et andet, end mellem barn og far. Simpelthen fordi det er mor der har haft barsel, mor der ammer og mor der generelt mest har båret rundt, trøstet osv. Det betyder ikke at mor og far ikke er lige gode, for det er I bestemt, men båndet mellem mor og barn er bare lidt anerledes og derfor har far måske netop i forbindelse med putning og aflevering lettere ved det.
For det andet, så sender mødre nogle gange lidt uklare signaler, for det er jo super hyggeligt at ligge og putte og vi reagerer tydeligt på den gråd og utilfredshed barnet giver, vi bliver lidt mere usikre. Og det mærker vores børn meget tydeligt og derfor skal de afprøve os lidt mere, for lige at finde ud af, hvor de helt præcist har os.
Og for det tredje, så er fædre i kraft af den dybere stemme, større fysik osv. nogle gange bedre til at udgyde ro og sende tydelige signaler "du skal sove nu" bliver ofte sagt og signaleret på en anden måde af en mand end af en kvinde, simpelthen fordi vi af køn er forskellige - og det betyder ikke at far siger det mere "hårdt" eller "kommanderende", det er slet ikke det, det handler mere om tonelejet.
Forskellighed er en styrke og i jeres tilfælde er far rigtig god til både at putte og til at aflevere og jeg synes derfor det er far, der så vidt muligt skal gøre disse ting i øjeblikket. Naturligvis skal mor også sige godnat og sige ...
... farvel, men hvis far er bedst og tingene kan ske uden gråd og uden at trække ud i timer, så er det far der skal på banen her.
Der kan dog være noget godt i at lære jeres dreng at han ikke længere skal falde i søvn i favn, men lærer at sove i sin seng ved siden af jer. Og det kunne være en mulighed at I arbejder på dette nu, fordi det både vil have betydning for at han sover bedre og mere sammenhængende om natten, men også fordi mor naturligt bedre vil kunne putte på samme måde som far - netop ved at sidde ved siden af ham imens han ligger ned, læse en bog, synge en sang, holde lidt i hånden osv.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så vil det også være en rigtig god idé at I forsøger at holde fast i et nogenlunde fast stå op tidspunkt og puttetidspunkt. Ligesom det kan være nødvendigt at holde fast i at han ikke sover op til 4 timers middagslur - der må godt være udsving på 1/2 time, men I fortæller at han nogle gange kan sove 1 time og andre gange 4 timer og det vil naturligt have betydning for hans nattesøvn. Så jo mere ens rytme, jo bedre er det. Det vil dog som regel også være sådan, at hvis han kommer i seng til fast tid og op til fast tid, så vil han også sove en nogenlunde ens middagslur og behøver således ikke blive vækket af sin dagssøvn, det vil regulere sig af sig selv ...
Prøv når det er weekend at holde fast i nogenlunde samme rytme, som de også bruger i vuggestuen så dagene ligner hinanden. De fleste børn vil i 16 måneders alderen have brug for at sove ca. 13.5 time i døgnet, ofte fordelt sådan at barnet sover ca. 11 timer om natten og 2.5 time i løbet af dagen.
Jeg håber at I kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.