Annonce

Annonce

Svar: Èn ny smag? Og andet til skemad


15. april 2012

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Tina

Tak for dit brev og dejligt at høre at fysioterapeuten har rost din drengs øjenkontakt:)

Jo tidligere man starter med skemad, jo langsommere skal man gå frem, netop for at barnets mave- og tarmsystem kan følge med og I ikke får yderligere problemer med forstoppelse. Det er også vigtigt at skemaden i starten er smagsprøver og dermed kommer ud over det vanlige mælkeindtag. Din dreng skal altså have samme mængde mælk som han plejer og skemaden gives som lidt ekstra :)

Når det anbefales at starte med risgrød eller majsgrød, så er det fordi dette laves af mel, hvor hirse og quinoa ofte laves af flager. En risgrød eller majsgrød giver altså en grød i en mere lind konsistens, og grød lavet af flager er mere "fnugget". Jeg kunne dog godt forestille mig at den boghvedemel du har købt er "mel" og ikke flager, så den kan du godt starte ud med. Derefter kan du så prøve hirse og så quinoa - men overvej stadig om ikke det var værd at forsøge med f.eks. risgrød. Fordelen ved risgrød er ud over konsistensen, at den er meget mild i smagen - den smager ikke af ret meget, men rigeligt til at give barnet ny smagsoplevelse og hvis den så laves på den mælk, som barnet er vant til at få, så er overgangen fra mælk til skemad ikke så stor ... Risgrød kan også være god at bruge som basis, når der skal indtroduceres forskellige typer frugtmos eller evt. grøntsagsmos ...

Nogle gange har børn brug for rigtig lang tid, for at vænne sig til smag og konsistens og så kan det være fint at der går 5 ...


Annonce

... dage imellem at man introducerer nye fødevarer. Men andre gange vil det være fint, at du skifter med 3 dages mellemrum - du er her nødt til at forsøge dig lidt frem. Det afhænger jo også af, hvad din dreng viser sig at kunne lide af mad, så han fra starten forbinder det at skulle have skemad med noget rart :)

Det anbefales ikke at fryse ned i isterningebakker, fordi der er en risiko for at bakken kan afgive nogle stoffer til maden. Isterningebakker er beregnet til vand og koldt vand, og hvis der kommer varm mad ned i dem, så kan det give problemer. I stedet kan du købe små plastbøtter der er beregnet til frysning af babymad, de sælges blandet andet i større babyudstyrsforretninger.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Fryseegnet frugt og bær kan normalt holde 10-12 måneder i fryseren. Grøntsager 6-12 måneder i fryseren. Frugt og grønt, som skal koges, optøs normalt direkte i gryde fra fryser. Herved bevares smag, vitaminer og mineraler bedst. Du kan sandsynligvis også optø i mikrobølgeovn, du skal her bare være opmærksom på at varmen kan fordele sig forskelligt, så du skal røre godt i mosen.

I starten vil jeg anbefale at du prøver med en ren grød og variere mellem rene grødtyper og når I så er kommet godt igang med skemaden, så kan du begynde at variere yderligere ved at tilsætte lidt frugtmos som topping på grøden. Det gør at du kan variere lidt undervejs i selve måltidet, så han får en skefuld grød, en skefuld frugtmos og en skefuld blandet grød og frugt :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce