Svar: Uro og utilpas
Kære Mette
Tak for dit brev :)
Jeg ved fra et af dine tidligere breve, at lillebror har haft tendens til at sove meget længe i løbet af dagen og det lyder for mig som om at han er "ved at vågne op nu". Der sker rigtig meget med ham udviklingsmæssigt, både motorisk og mentalt og det kan sagtens være derfor du lige nu oplever ham ekstra urolig og svær at stille tilpas.
Jeg vil anbefale dig at læse min bog "sådan støtter du dit barns udvikling", hvor jeg beskriver den udvikling børn går igennem fra de første timer, uger og måneder til de er 3 år gamle .. :)
Det er normalt en rigtig god idé at amme før du putter din dreng til lur, så mælk indgår som en fast del af hans putteritual - og det er helt fint, at han kun tager "toppen" og dermed ikke spiser så meget. Det betyder at han får lidt at drikke.
Det er sådan at modermælken består af flere dele og den første del af mælken er meget vandholdig, hvor den sidste del af mælken er mere fed og ligger tungere i maven. Det betyder at din dreng nogle gange vil melde sig og die kortvarigt ved brystet og det gør han, fordi han er tørstig, det er måden han får den vandholdige mælk. Andre gange vil han die i længere tid, spise et hovedmåltid. Han kan altså sagtens vågne op efter en lang lur og spise et hovedmåltid, blive skiftet, pludret med osv. og så få lidt tørstslukkende mælk fra modsatte bryst, før han så puttes igen. Næste gang du lægger til, så vil det være rigtig fint at du ammer der, hvor han tog toppen sidst, lader ham spise i bund og få den "fede" mælk med ud, skifter ham osv. og så tilbyder toppen fra modsatte bryst, inden han så skal sove igen.
Du skal være opmærksom hvis han gentagende gange slipper, ...
... tager fat, slipper tager fat. Hvis han spiser sådan, så sluger han naturligt en del luft og det giver ekstra uro i maven og kan betyde at han har svært ved at sove. Det kan afhjælpes ved at lægge til i forskellige ammestillinger og du kan f.eks. forsøge dig med tvillingestillingen, hvor han sidder lidt mere oprejst, når han spiser.
Når han skal bøvse, så er det vigtigt at ryggen er rank og armene let løftet. Det er derfor de fleste forældre lægger barnet op over skulderen, fordi på den måde kan barnet strækkes ud og armene bliver naturligt løftet op over din skulder. Derudover kan man med små lette klap på ryggen hjælpen luften op og ud. Du kan også sidde med ham foran dig og holde ham rundt om brystkassen. Han må ikke sidde selv, men må godt 'hænge' i dine hænder og på den måde kan I have lidt øjenkontakt og bruge tiden på at kigge på hinanden og pludre lidt sammen - imens du venter på at han får bøvset. Hvis han bare sover, så er du nødt til at lægge ham ned og lade ham sove, men så vil han måske begynde at blive urolig efter 25 minutter, fordi der er en bøvs på vej som klemmer. Her må du prøve at vurdere om du skal tage ham op så han kan komme af med luften eller om han kan klare det selv, evt. ved at du prøver at elevere madrassen i hovedenden, hvor han sover, så han ikke ligger helt fladt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du må også gerne introducere en sut. Det kan nogle gange være en hjælp netop der, hvor han virker til gerne at ville sutte men ikke kan finde ro ved brystet. Det er sandsynligvis ikke mælk han der har brug for, men i stedet et suttebehov og det at sutte sætter også gang i maven og hjælper mælk og luft igennem systemet.
Jeg håer du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Undertøj til børn
Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.
I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.