Annonce

Annonce

Svar: Skemad - hvor meget må jeg presse ham/snyde ham?


3. april 2012

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære MTF

Tak for dit brev :)

Det vil være en rigtig god idé at I holder fast i en dagsrytme som er ens hver dag. Det vil sige faste rutiner omkring spisetid og måden maden serveres på, men også faste tidspunkter, hvor I står op, spiser, leger, får mælk, sover osv. hele dagen igennem.

Den faste struktur er vigtig lige nu. Både fordi det er med til at påvirke din drengs indre ur og dermed fornemmelsen for mæthed og sult, men også fordi at jo mere struktur og ensartethed der er, jo mere genkendelighed og jo mere tryghed. Det er vigtigt at han fornemmer, at det er spisetid, når han sidder ved bordet.

Jeg vil anbefale at du giver mange små hyppige måltider i løbet af dagen. Det betyder at han ikke behøver spise store portioner, men at lidt også har ret. Nogle gange vil han måske kun spise 1/2 dl og andre gange 1 dl. grød eller mos og det er så fint.

Jeg vil også anbefale at du starter alle måltider med at give ham noget i hånden som han kan sidde og sutte på og at du så følger efter med skemaden. Det at få noget at gumle på først sætter gang i enzymerne, i spyttet og han får øvet sig mundmotorisk og samtidig mindes han om at det er spisetid nu.

En plan for dagen til et barn på 7 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 05:Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Tilbydes lidt frisk frugt i hånden og du følger efter med havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk frugt i hånden og du følger efter med frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Formiddagslur og puttes uden amning

Frokost 11.30-12: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet eller mos fra glas. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Tilbydes frugt i hånden at gumle på og du følger ...


Annonce

... efter med lidt flerkornsgrød med frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, mad der smager og mad med mere bid. Suppleres med en kartoffelbåd fra ovnen, kogt stykke blomkål, broccoli eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover derefter videre uden brystet til næste morgen tidlig.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som du kan se indgår der mange måltider i løbet af dagen her og det er som sagt vigtigt at han spiser lidt og tit og dermed vænner sig til det og får rutine omkring det at spise. De fire amninger har han naturligt brug for og jeg foreslår at de ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften fordi de der giver så god plads til den anden mad som muligt.

Jeg tænker at det er for tidligt at give ham godnatgrød endnu. De fleste børn vil have glæde af at starte op med dette i 8-10 måneders alderen. Giver man det for tidligt kan du risikere at det giver ekstra natteuro, fordi maven arbejder på højtryk med at fordøje den ekstra mad ...

Det lyder som om at han godt kan lide den søde smag og du kan derfor prøve at lave grøntsagsmos af søde typer grøntsag. Det kan være mos af f.eks. gulerod, pastinak, græskar, majroer, selleri eller lignende. Mange rodfrugter får en naturlig sødme, når de bages i ovnen, de kan dog også koges. Også majs og ærter har sødme, og du kan også købe sweat potatoes, for at se om du på den måde kan få ham igang. Det samme gælder ofte også grødprodukter du køber. De vil have en sødere smag end de hjemmelavede og det kan også være en måde at få ham igang på og så kan du stille og roligt skifte mere og mere over til jeres mad :)

Håber du an bruge dette videre, fortsat held og lykke :) Og rigtig god påske :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce