Annonce

Annonce

Svar: Vegetarbaby uden komælk?


28. marts 2012

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære madglade familie

Alle børn starter naturligt deres kulinariske madrejse som vegetarer, de får masser af forskellige grødtyper og grøntsager, men når barnet bliver 6 måneder så anbefales det at man begynder at give barnet kød og fisk.

Kød har nogle ernæringsmæssige kvaliteter som man godt kan klare sig uden, hvis man er vegetar, men som gør det lidt lettere at dække barnets behov for en række livsvigtige stoffer. Blandt andet jern, som øger blodets indhold af ilttransporterende hæmoglobin, og essentielle aminosyrer, der optræder i en særlig koncentreret og letoptagelig form i kød.

Kød er især rigt på protein, jern, zink, A- og D-vitamin. Den type jern, der findes i kød, kaldes hæm jern, og det optages bedre end nonhæm jern, der findes i f.eks. grøntsager og fuldkornsprodukter. Da vi ikke selv kan danne jern, er vi nødt til at få det tilført gennem kosten. Det er derfor, at børn skal have tilført ekstra jern hver dag for at få dækket deres behov. Jerntilskud er nødvendigt, fra barnet er seks måneder, til det er 12 måneder, hvor barnet skønnes gammelt nok til at kunne få det dækket via kosten alene. Undtagelsen for jerntilskud er hvis barnet får mindst 400ml jernberiget mme dagligt.

Hvis du selv spiser kød, så synes jeg derfor I skal overveje om ikke jeres dreng skal spise kød, de dage, hvor mor også får det ... :)

Hvis hverken du eller din mand/kæreste spiser kød, så er det vigtigt at jeres dreng får fisk (spiser I fisk?), bælgfrugter som kikærter, bønner og linser, får mejeriprodukter og æg. Dog er det vigtigt at der er tale om hårdkogt æg til så lille et barn og ikke i store mængder - max 1-2 æg om ugen.

Da I ikke er meget for at give komælk og samtidig er vegetarer, så er det vigtigt at I giver modermælkserstatning eller at du ammer og sikrer hans behov for mælk via modermælken og det kan være nødvendigt at amme en gang mere i døgnet, end normalt anbefales, for at han får sit behov tilstrækkeligt dækket. Det vil være nødvendigt med modermælkserstatning eller modermælk til han er gammel nok til at få et dagligt kalktilskud ... det må I drøfte med lægen.

Det er vigtigt at I ...


Annonce

... ikke begynder at erstatte komælk med sojaprodukter, risdrik, havredrik og lignende. Det kan ikke erstatte de vigtige vitaminer og mineraler der er i rigtig mælk. Børn under tre år bør ikke få sojadrik, de kan dog godt fra omkring etårsalderen få små mængder sojadrik via maden, hvis I bruger det i tilberedningen af jeres egen mad.

Det kan være en god idé at dække jeres drengs behov for essentielle fedtsyrer via fisk, men derudover også via indtag af f.eks. avocado og ved at bruge forskellige olier som olivenolie og hørfrøolie.

Og så skal I også være opmærksomme på at børn i jeres drengs alder kan have rigtig svært ved at fordøje et højt indhold af fibre. Og de mange grøntsager og kornprodukter der ofte er i en vegetarkost kan være uhensigtsmæssige for et lille barn. I kan læse meget mere i min bog "Helens bog om børn og mad".


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver at du bliver usikker på alle de forskellige informationer du får forskellige steder fra og jeg vil i den forbindelse sige, at jeg arbejder og rådgiver ud fra Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens retningslinjer.

Med hensyn til brød, så anbefales det at vælge brød med fibre, men uden hele kerner. Kostfibre findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel og fuldkornshvedemel, og havregryn, er lavet af de hele kerner, der er blevet formalet eller valset, så skallens kostfibre kommer med. Brødet kan altså indeholde kostfibre, selvom man ikke kan se de hele kerner i brødet. Hele kerner kan barnet ikke tygge og dermed ikke bearbejde og de kommer hele igennem barnets mave- og tarmsystem. Det betyder at barnet ikke optager næringen fra dem og i for stor mængde kan barnet få for løs mave.

Frugt i hånden kan være blød frugt som en appelsinbåd, som han kan sidde og sutte saften ud af. Det kan også være melon, blomme, fersken eller lignende - du kan også give ham små bitte stykker af frugt eller bær ind i munden, som han så kan sidde og sutte på. Han må med den alder han har nu også gerne få en kartoffelbåd fra ovnen, lidt kogte stykker blomkål, broccoli eller lignende at sidde og gumle på.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.

Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)

Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)

Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder


Annonce