Annonce

Annonce

Svar: Snak om døden


26. marts 2012

Kategori:
Alder:
3 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære glade mor

Dejligt at høre fra dig igen og velkommen tilbage - og tillykke med at I nu har fået en lillesøster, det er rigtig dejligt! :)

Jeres dreng går igennem en meget spørgende alder lige nu. Og han vil naturligt med den alder han har, se rigtig meget op til jer forældre, der kan svare på stort set alt. I ved bare alt - nyd det!

Når de store spørgsmål om døden melder sig, så er det ofte svært at svare, fordi vi jo i princippet ikke ved hvad der sker. Hvis maner troende og finder sine forklaringer i religion, så kan man naturligvis svare med dette, men hvis man ikke tror på den måde, så kan det være svært at vide hvad man skal svare.

Generelt tænker jeg at det altid er godt at sige "det er lidt forskelligt hvad folk tror, når man dør. Nogle tror at man bliver genfødt, andre tror at man kommer i himlen ..." osv. og så sige "hvad tror du?" og så tage udgangspunkt i det jeres dreng tænker.

Han tænker lige nu meget konkret, når han stiller spørgsmål som "hvis jeg nu tager en rigtig lang stige, kan jeg så komme op og besøge mormor?" og det er rigtig fint og rigtigt dejligt tænkt - og der findes naturligvis ikke noget helt rigtigt svar til dette, så måske er det bare rigtig godt at anerkende hans følelser her "det lyder smart, det ville være rigtig dejligt, hvis man kunne få så lang en stige..." eller lignende. Det gør ikke noget at man til børn i denne alder "lader som om" at mormor rent faktisk sidder oppe i himlen. Men andre gange til større børn, vil det være på sin plads at sige, "mormor er ikke oppe i himlen på den måde, man kan ikke besøge hende, men hendes sjæl eller mindet om hende er der .." eller hvad du nu kunne have lyst til at sige.

Hvor meget man siger afhænger helt at barnets alder og evne til at tænke abstrakt og den evne er meget svær, når man ikke er mere end 3-4 år gammel. Prøv derfor at svare kort og præcist og være ærlig, men uden at skræmme. Det lyder her fint det I allerede har sagt.

Det kan også være at I skulle besøge kirkegården og tale om hvad der sker, når man bliver begravet, kikke på ...


Annonce

... gravstenene, de små vandbade til fuglene, blomsterne osv. og tale om at man kan komme der og mindes dem man savner eller lignende. Det kan også være en idé at besøge en kirke eller måske tale med en præst. Det at tale med en som er afklaret omkring døden og som er vant til at tale om dette emne, kan nogle gange være en hjælp, også selvom du måske ikke selv er særlig kristen eller troende.

Det er også en rigtig god idé at læse børnebøger om døden. Og så tale ud fra bogen og igen få jeres dreng til selv at sætte lidt ord på, hvad han tænker og tror. Der findes flere bøger om døden, skrevet til børn. F.eks. bøgerne "Den hvide engel", "Da Idas farfar fik vinger" og"Bedstemor i Himlen".

I kan også læse billedbøger som f.eks. "Små døde dyr" om Ester der finder en død humlebi og sammen med sin lillebror og en ven laver en begravelse. Eller bogen "Op med humøret Emil" om Emil der mister sin kanin Belladonna, men mor hjælper ham med at finde sin egen måde at sige farvel på, og så går det bedre. At læse om kæledyr og døden kan også være en måde at tale om døden på :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og med hensyn til blomsterne og bier og hvordan lillesøster bliver til, så er det vigtigt igen at lytte til, hvad jeres dreng spørger om og prøve at besvare så ærligt som muligt uden at skræmme ham eller give ham en masse viden, som han slet ikke kan forholde sig til .. :)

Det kunne her være en rigtig god idé f.eks. at læse bogen "Da Emma blev Emma - og hvordan det gik til". Om Emma på fire år, der er helt sin egen, men alligevel ikke helt. Alle siger, at hun har sin mors opstoppernæse og sin fars krøllede hår. Men hvordan kan det være, at Emma ligner både mor og far ... Hvis du ikke kan finde den i handlen, kan den måske lånes på biblioteket.

Det er også en rigtig god idé at læse bøger om kroppen, f.eks. "Min store bog om kroppen", som netop er udkommet på Carlsens Forlag. Den er rigtig god at tale ud fra og har masser af låger der kan åbnes og som giver mulighed for nye spørgsmål og snak om mange forskellige ting.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce