Svar: Kradser om natten
Kære Sisse
Tak for dit brev :)
Det lyder for mig som om at din datter måske er ved at blive uhensigtsmæssigt afhængig af brystet, det jeg også kalder for at have et søvnassociationsproblem. Det handler om at hun lige nu falder i søvn med brystet i munden og flyttes sovende til sin seng. Hun forbinder derfor brystet med at skulle sove, brystet er hendes søvnassociation.
Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for os voksne f.eks. at læse lidt i en bog, før vi lægger os til at sove og for små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.
Der er gode søvnassociationer:
Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.
Der er mindre gode søvnassociationer:
Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.
De gode søvnassociationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.
Hvis jeres datter er afhængig af brystet, så betyder det at hun ikke er i stand til at komme videre i søvnen uden at du tilbyder hende brystet flere gange om natten.
Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange i løbet af en nat, vender os, trækker dyne lidt op, sparker den af, drejer om på den anden side, retter på puden osv. Det er ...
... helt naturligt og jeres datter vil således også have mange små opvågninger natten igennem. Det er her vigtigt at jeres datter er i stand til at komme videre i søvnen uden at du ammer hende. Altså stille og roligt uden at behøve hjælp fra dig.
Hun skal naturligvis stadig amme og det er helt fint at du ammer hende inden hun puttes til natten, men det er rigtig vigtigt at du arbejder på at få hende til at sove uden at have brystet i munden. Hun skal altså flyttes fra din favn og ned i sengen hvor hun skal sove lige der hvor hun mæt, glad og tilfreds og tydeligt træt lige registrerer at hun lægges i sin seng og kan beroliges videre og ind i søvnen med dine hænder og kærtegn.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og hvis I sover sammen i samme seng, så skal du trække brystet ud af munden på hende lige der, hvor hun kikker på dig, smiler til dig og triller om på siden og falder i søvn. så hun ikke er afhængig af brystet i munden for at sove.
Du kan godt overveje om ikke det er tid at hun flyttes til egen seng. Du kan evt. koble hendes tremmeseng til din seng, ved at fjerne tremmerne fra den ene side. På den måde kan hun stadig ligge ved siden af dig og du kan berolige hende med dine hænder og nærhed, men samtidig også være lidt på afstand. For det er jo også rigtig svært for hende at sove uden brystet, hvis I sover tæt sammen. Det er meget svært at nægte hende brystet, hvis mælkebaren er lige foran hende og sover hun tæt op af dig og kan dufte din mælk, så vil hun naturligt også søge brystet mere end hvis hun ligger bare en meter fra dig .... :)
Håber du kan bruge dette videre og læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og søvn", som netop er udkommet i en ny udgave :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.