Svar: Sover dårligt om natten - 11 mdr.
Kære Stine
Tak for dit brev og velkommen til :)
Der er sandsynligvis flere ting der spiller ind hos jer og jeg vil gerne dele lidt tanker med dig :)
Du fortæller at søvnen især er blevet slået i stykker i forbindelse med rejse og i forbindelse med sygdom af flere omgange og det lyder derfor som om at der er nogle ting I her skal justere lidt på og også overveje.
Jeg får lidt på fornemmelsen at jeres rejse til Thailand og Malaysia har ændret på jeres drengs rytme og at han efterfølgende ikke er kommet helt ind i den normale rytme igen - i hvert fald sover han lige nu en del i løbet af dagen og kan sove en ret lang formiddagslur og det kunne godt være en idé at ændre på dette og hjælpe ham til en ny rytme.
Jeg synes ikke I skal nøjes med kun at give ham en lur dagligt, det er han for lille til. Men jeg synes det kunne være et forsøg værd at gie ham en formiddagslur på en time og en middagslur på to timer. På den måde vil rytmen om dagen ofte passe godt i forhold til natten og det vil også passe godt i forhold til at han på sigt vil skulle lære at sove en lur dagligt. Samtidig vil han få de 3 timer sammenlagt, som du fornemmer han har brug for - han bør sove mellem 2-3 timer samlet i løbet af dagen med den alder han har, men ikke mere, for så bliver nattesøvnen også for kort :)
Mit forslag til en dagsrytme ser således ud:
Morgen 7: Havregrød, mælk af kop.
Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt og evt. frugtmos, vand af kop.
Formiddagslur, hvor han sover fra ca 9.30-10.30
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, suppleret med kogte grøntsager i stykker, pastaskruer, 1/2 hårdkogt æg eller lignende. Kan også få varm middagsmad til frokost - kød, fis, grøntsager, ris, pasta, sovs osv. Vand af kop
Tilbydes lun mælk af en kop og en banan og puttes til middagslur kl ...
... 13.30 og sover her til ca 15.30.
Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt evt. frugtmos. tilbydes også gerne lidt tykmælk med revne æbler eller lignende, vand af kop
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, kartofler, grøntsager, sovs. Der skal være mad der smager af noget, gode børnevenlige retter, mad i stykker og også stadig moset mad som I hjælper ham med at spise. Vand eller mælk af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes godnatgrød som del af sit putteritual ca kl 19
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23-24: Flaske som stille og roligt trappes ud i takt med at I nærmer jer 1 års alderen.
At hjælpe ham til en fast rytme er vigtigt og det kan i den forbindelse være nødvendigt at vække ham, så han hjælpes til at holde en rytme, hvor han sover kort lur om formiddagen og længere lur over middag - ligesom han ikke bør sove efter kl 16. Dette fordi dagens rytme naturligt også påvirker nattens rytme.
Derudover har jeg indført en godnatgrød som del af putteritualet og stille og roligt skal den sene flaske trappes ud.
Det er vigtigt at jeres dreng ikke falder i søvn med sin flaske i munden, da han så kan vågne og søge den om natten. Det er på samme måde vigtigt at I ikke giver ham sutten i munden hver gang han vågner, men enten lærer ham at finde den selv, eller bedre - at I lærer ham at sove uden at behøve den i munden ... :)
Og så er der naturligvis også sygdomsperioden, som spiller ind. Og I skal her naturligvis sikre jer at jeres dreng ikke har problemer med væske på ørene, hævede polypper, mandler eller lignende som gør at han sover så afbrudt om natten. Det kunne være en forklaring og det kunne derfor være en idé at få hans ører, næse og svælg tjekket af en øre-næse-halslæge ... :)
Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.