Svar: Ammestop og lære at falde i søvn selv. Hvordan?
Kære Sarah
Det er dejligt at høre at indkøringen i vuggestue er forløbet godt :)
Der er flere hensyn at tage i forhold til ammestop - der er natuligvis hensynet til jeres datter og hendes savn i forbindelse med pludseligikke at blive ammet mere. Det vil være svært for hende, for hun er som du skriver, naturligt meget bevidst om brystet og vil ikke kunne forstå, hvorfor hun pludselig ikke må få bryst mere.
Men der er også hensynet til dig og en ting er at du ammer et par gange om natten, ofte ammer du også et par gang i løbet af dagen, - i hvert fald i weekenden og det betyder at du stadig må have en del mælk. Hvis du stopper fra den ene dag til den anden, så risikerer du at få en brystbetændelse, fordi du producerer en masse mælk, som ikke kommer ud af brystet ...
Det kan godt være svært for din datter at finde ud af, at hun nogle gange må amme og andre gange ikke må. Hun kender ikke klokken og vil naturligt ikke kunne forstå denne forskel. Hun vil bare have brystet, som hun kender godt og er helt tryg ved. Men af hensyn til dig og at din krop også skal kunne følge med og så fordi din datter i forvejen faktisk godt kan klare sig uden brystet i dagtimerne, når hun er i vuggestue, så synes jeg det vil være en rigtig god idé at du allerede nu holder op med at amme hende om dagen, når det er weekend.
Hun skal altså puttes som hun også bliver puttet i vuggestuen og mælk om dagen er slut. Hun kan i stedet få lidt mælk af en kop og en banan eller lignende, når hun skal sove, så hun får noget i maven og du kan køre hende en tur i barnevognen, så hun kan kikke på verden og på den måde glemme brystet lidt, når det er puttetid :)
Om aftenen skal hun have et nyt ritual og det bør lige nu sættes sammen med amning. Så når hun ammes om aftenen, så synger du f.eks. også en sang eller læser en historie for hende eller lignende. Altså et nyt ritual lige nu sammen med amning, men som i påskeferien, så ændres på den måde, at amningen igen erstattes med lidt mælk af en kop. Ritualet vil altså i påskeferien være som det plejer at være, med den undtagelse at amningen er slut og behovet for mælk gives af kop.
Det er altså ikke et spørgsmå om at gå fra det ene til det andet på en gang, men om hele tiden at skabe glidende overgange, så når noget ...
... trappes ud, så sættes noget andet mindst ligeså dejligt i stedet :)
Om det er far eller mor der skal på banen, afhænger helt af hvordan I fornemmer at det vil virke bedst for jeres datter. Nogle gange er det en rigtig god idé at far tager over, fordi han af gode grunde ikke kan amme og så vil hun acceptere det bedre end hvis mor forsøger at putte. Ligesom hun også acceptere ikke at blive ammet i vuggestuen. Andre gange vil hun slet ikke kunne acceptere var, men vil græde og være helt ulykkelig, hun vil ikke kunne forstå hvorfor du ikke putter hende, når du er hjemme og kan gøre det - og så skal du naturligvis putte hende, men holde fast i at det er uden brystet. Hun får sin mor og masser af tryghed, putter hos dig, mærker dig, du holder i hånden, læser, synger osv. som du plejer, men brystet er slut.
Det kan være en god idé at holde fast i at hun fortsat puttes i egen seng på eget værelse, fordi det er sådan hun falder i søvn lige nu og det er et ritual hun kender og er tryg ved. Derfor skal hun stadig puttes der. Det vil sige at du når du starter med at skabe nye rutiner f.eks. ammer hende og derefter putter hende i seng, hvor hun så ligger imens du læser for hende og synger for hende og holder hende i hånden. Og når du så ikke ammer, så giver du mælk af kop og putter hende præcis som hun plejer i egen seng.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis hun rejser sig igen og igen, så prøv at få hende selv til at lægge sig, så det ikke er dig eller far der lægger hende ned hver gang. Det at hun selv lægger sig vil gøre sandsynligheden for at hun bliver liggende større.
Det vil være en rigtig god idé at indføre et godnatbad om aftenen og også meget gerne en godnatgrød. I kan f.eks. spise aftensmad kl 18, hun kan komme i bad kl 18.30, få godnatgrød kl 19.30 og blive puttet med godnathistorie kl ca 20. Det kan godt være en god idé at putte hende en lille smule senere end I plejer, så du er sikker på at hun er parat til at sove, når hun puttes - uden at hun når at blive overtræt :)
At du begynder at gå rundt med hende, vugger hende eller lader hende sove hos jer, kan som du er inde på give en ny uhensigtsmæssig vane - så når hun lige nu fint kan sove i sin egen seng og har et fint ritual omkring det, så hold fast i det :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.