Svar: 3 år og pludselig kræsen?
Kære Moosette
Tak for dit brev :) Og velkommen tilbage til Danmark.
Børn i din datters alder vil ofte sætte stor pris på at mad serveres adskilt. De bryder sig ikke om sammenkogte retter, men vil meget gerne kunne vælge til og fra og vil også meget gerne kunne se, hvad det er de får serveret.
Det kan derfor være en rigtig god idé at du serverer maden ved siden af hinanden og evt. købe en tallerken inddelt i rum, så der kan ligge kød i et rum, pasta i et andet, lidt sove i et tredie, grøntsager i et fjerde osv.
Børn i denne alder kan også nogle gange have lidt aversioner mod kogte grøntsager og det er her en rigtig god idé at give rå grøntsager eller råkost i stedet. Du kan lave forskellige grøntsagsstænger, som du stiller frem og lader din datter spise som snack og du kan med fordel lave lidt dressing eller dyppelse, til grøntsagerne, så er de lidt sjovere at spise.
Du kan også med fordel lave råkost, hvor du f.eks. river gulerod, spidskål, æble og kommer lidt appelsinstykker, ananas eller lignende på. Giv det f.eks. om eftermiddagen, når I kommer hjem fra børnehave og har hun spist lidt grøtsager om eftermiddagen, så behøver du ikke fokusere på hvor mange grøntsager der glider ned under aftensmaden, så kan du bedre acceptere hvis hun der kun spiser kød og pasta.
Det er, som du skriver, en rigtig god idé at lade hende være med, når der skal laves mad. Det at følge processen, dufte maden og røre i gryden kan appellere og motivere til lysten til at spise.
Det er en rigtig god idé at lade mindst en ting i måltidet, være noget som hun er glad for. Det vil sige at hvis du ved, at hun altid vil spise rugbrød, så server et stykke rugbrød sammen med den varme mad. Så kan hun ...
... gå igang med at spise det, når I spiser sammen og så er hun igang og I skal ikke starte med at diskutere maden. lad hende spise rugbrødet og måske vil hun så også smage på lidt af det andet. ender hun med kun at spise sit rugbrød, så har hun fået noget at spise, I har spist sammen og holdt fast i at I spiser mad sammen om aftenen.
Jeg synes ikke hun skal gå i seng og være sulten. Tilbyd hende et godnatmåltid, der serveres adskilt fra aftensmaden. Hun skal altså ikke have noget andet, end det du har lavet, når I spiser aftensmad - hun spiser det der står på bordet og får som sagt altid en ting hun med sikkerhed spiser - og vil hun ikke have mere end det, så er det sådan. herefter kan hun så komme i bad, få nattøj på osv. og hun kan få et måltid at gå i seng på. Det kan være en godnatgrød, det kan også være et stykke rugbrød eller det kan være rester fra aftensmaden. Hvis I f.eks. har fået frikadeller til aften, så kan hun få en kold frikadelle inden hun skal sove, som hun kan sidde ved bordet og gnave :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan også lave grøntsags- og frugtsmoothies til hende, som du har fået anbefalet. Det der er vigtigt at huske på her er, at syren i frugterne sammen med frugtsukkeret kan give tandskader. Det er derfor vigtigt at hun ikke går og nipper til det, men får det som et mellemmåltid f.eks. om eftermiddagen. Man kan med fordel komme lidt A38 i eller spise det ved siden af, da det neutraliserer syren lidt.
Du kan bage selv, hjemmebagt brød vil de fleste børn gerne spise og du kan variere de hjemmebagte boller ved at komme kartoffel, græskar, spinat, gulerod eller lignende i bollerne. Og på den måde få mere variation ind :)
Håber du kan bruge lidt af dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Tvillingefødsel
Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.
En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.
Man...
Omsorgsdage
Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.
Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.
Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.