Svar: Natteamning og spiser ikke så meget
Hej med dig
Tak for dit brev og tak for din tilbagemelding om din snak med din dreng om "blomsterne og bierne" - et svært emne, for de fleste forældre :)
Lillebrors natamning og manglende lyst til morgenmad og mad i det hele taget dagen igennem, hænger naturligt sammen og det er rigtig vigtigt at du får skruet ned for natamningen. Det går ikke at han ligger og kan spise mere eller mindre i søvne hos dig - det er vældig hyggeligt men på sigt uhensigtmæssigt for jer alle og også for hans trivsel.
Han skal stadig ammes og det vil være rigtig fint at du ammer ham om aftenen inden han puttes og så omkring midnat. Prøv når du ammer omkring midnat eller første gang han vågner og søger dig først på natten, at få ham til at spise fra begge bryster, så han er fyldt rigtig godt op og læg ham derefter over i hans egen seng igen.
Prøv at se det som afhængighed af mælk og hvis han ligger foran mælkebaren så vil han naturligt ikke kunne sige fra. Du er derfor nødt til at amme ham og derefter putte ham over i egen seng, så det er dig, der styrer hvornår han får mælk og hvornår han ikke gør.
Tidlig morgen skal amningen trappes ud så han får lov til at komme over og få brystet, men stille og roligt trækker du brystet ud af munden på ham, så han ikke fylder sig med mælk. Du skal forsøge at berolige ham med dine hænder, kærtegn, en hånd at holde i osv. imens du trækker brystet til dig. I starten vil han naturligt søge brystet igen og igen og vil være sur over at du afslutter amningen og så får han brystet igen men du skal blive ved med at give og fjerne brystet igen og igen, så han når dertil, hvor han accepterer at der ikke er bryst og så han kan falde til ro netop med dine hænder. Smile til dig, trille om på side og sove videre.
Du fortæller at far står tidligt op og det vil være en rigtig god idé at ...
... udnytte dette, så far tager jeres dreng op om morgen og du ikke ammer. Og i stedet kan far så give morgengrød, så jeres dreng lærer at spise rigtig mad om morgenen. I takt med at han begynder at få mad om morgenen vil han naturligt også begynde at føle mere sult og behov for mad og dermed også vænnes til at spise morgenmad. Det er altså en god idé at komme igang med morgenmaden og netop få morgenamningen helt væk.
En dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.
Formiddagslur
Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleret med kogte grøntsager i stykker, godt kogte pastaskruer eller lignende, suppleres også stadig med grøntsagsmos med kød eller fisk - det kan være hjemmelavet mos eller mos fra glas. Vand af kop.
Tilbydes en kop mælk og en banan og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, en portion tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 18: Udgangspunktet er familiemad, almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), - der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Godnatgrød, det kan være en havregrød, mysligrød, flerkornsgrød eller lignende. Kan med fordel gives af far.
Ammes og puttes til natten, puttes i egen seng, 19.30-20
Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes rigtig godt fra begge bryster og forsøg herefter at få ham til at sove videre til næste morgen tidlig.
Amningen tidlig morgen trappes stille og roligt ud, så han, når han bliver 10 måneder helt kan undvære den.
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.
Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.
Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.