Annonce

Annonce

Svar: Vågner igen flere gange om natten


4. marts 2012

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Maria

Tak for dit brev og dine søde ord til mig om brevkassen og mine bøger - dejligt at du nu selv har fået lyst til at skrive :)

Når jeres datter ammes, så handler det ikke kun om at sikre hende mælk og dermed kalk nok, men det handler også om at sikre hende væske nok. Og mad er ikke væske og derfor kan skemaden ikke erstatte hendes væskebehov. Hun er stadig også for lille til at drikke helt nok af en kop og det er derfor helt naturligt at hun søger brystet og dermed får både væske og mælk nok.

De fleste børn vil i 6 måneders alderen have brug for 6 amninger i døgnet og når barnet bliver 7 måneder vil fire amninger være passende. Først i 8-9 måneders alderen nedsættes til 3 amninger i døgnet og jeres datter skal faktisk klare sig med dette allerede nu - og det kan hun naturligvis ikke.

Når hun ammes kl 19.30, kl. 23 og 02 og 05 så er der altså tale om et helt reelt behov. De fleste børn vil godt i 6 måneders alderen kunne springe amningen kl 02 over og således sove fra kl. 23 til 05 - men det kræver naturligt at de så får deres behov for mælk/væske dækket i løbet af dagen og det gør jeres datter ikke.

Hun spiser store mængder skemad, ofte mellem 1 ½ - 2 dl. grød eller mos og det er rigtig dejligt, men det levner ikke plads nok i maven til væske om dagen og jeg synes I bør indføre i hvert fald mælk inden middagsluren. Hvis du ikke ønsker at amme, så bør I lære hende at tage imod en flaske og den kan hun så stadig få, når hun omkring 8 måneders alderen skal passes. I stedet for amning 3 gange i døgnet i den alder kan hun også få flaske 3 gange eller du kan amme to gange og give flaske en gang.

Hvis vi skal arbejde på en rytme, hvor hun sover 5-6 timer om natten uden at få mælk og dermed skal sikres sit behov for mælk og væske om dagen, så kunne en plan for dagen se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover evt. lidt videre i mors seng, ...


Annonce

... netop fordi amningen luller hende i søvn.

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning som nu.

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk (1-1½ dl), ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til middagslur 13.30-14


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden og kan med fordel også ammes om eftermiddagen for at kunne undvære brystet midt nat. Du kan måske være heldig at flasken eller amningen inden middagsluren er nok - men det er ikke sikkert.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og begynder herefter at sove uden mælk til næste morgen tidlig - men det kræver at mælkeindtaget om dagen er tilstrækkeligt.

De 3 amninger (eller flasker) der vil være passende i 8 måneders alderen kan med fordel ligge inden middagslur, aften og en gang i løbet af natten. Eller de kan ligge aften, sen aften og tidlig morgen. Men indtil da vil jeres datter naturligt have brug for mælk i løbet af dagen og hvis hun ikke får dette så naturligt have brug for det om natten. Først i 10 måneders alderen dækkes behovet for mælk og væske normalt af en kop i løbet af dagen og de to amninger eller flasker som barnet har behov for i 10-12 måneders alderen vil ligge aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen.

Håber at dette giver lidt idé om hvad I kan forvente og hvad behovet er .. :)

Læs også min bog "Helens bog om børn og mad", hvori du finder dagsplaner og kan se behovet for mælk osv. og hvordan dette behov dækkes bedst, samtidig med at der også skal være plads til skemad og mere og mere mad i stykker :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce