Annonce

Annonce

Svar: At sove igennem - 8 mdr.


2. marts 2012

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Gemma

Tak for dit brev :) Måske er reglerne anderledes hvor du bor, men det ændrer ikke ved at børn naturligt har brug for at sove to lure dagligt ... Din dreng er kun 8 åneder gammel og alt for lille til at kunne nøjes med én lur i løbet af dagen. Faktisk vil de fleste børn være mellem 12-18 måneder før de kan nøjes med at sove en gang dagligt ..

I Danmark vil det være helt naturligt at institutionen har et sted, hvor børnene kan sove deres lure i løbet af dagen og det undrer mig, hvis det ikke er tilfældet hos jer. Måske handler det om at de andre børn er ældre og derfor kun sover 1 gang dagligt eller ..? Du kan naturligvis ikke gøre for det, men det er mere for at sige, at din dreng naturligt har brug for sin powernap om formiddagen. Kan han ikke have sin barnevogn med og så sove i den udenfor, så han får sin søvn? Bare en tanke :)

Derudover så tænker jeg at den problemstilling du beskriver handler om det jeg kalder for et søvnassociationsproblem.

din dreng lyder til at være afhængig af brystet for at kunne sove. Det er helt naturligt at små børn bliver ammet og falder i søvn ved brystet, men stille og roligt skal de lære at sove uden denne afhængighed og det er der I er nået til nu :)

Vi har alle brug for det der hedder søvnassociationer. Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende f.eks. ofte at læse en bog. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng (eller barnevogn om dagen) og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne. Din dreng er afhængig af at få bryst og i løbet af natten lyder han til at være afhængig af at komme op i din favn, blive vugget lidt, beroliget og derefter puttet igen indtil han så vågner og søger dig igen.

Det er stadig vigtigt at han bliver ammet, så han får sin mælk og ikke er sulten. Det er rigtig vigtigt at han få mad og væske nok dagen igennem for at sove godt om natten. Men det er rigtig vigtigt at han ikke falder i søvn ved brystet. Det er rigtig vigtigt at han nu lærer at falde i søvn uden brystet i munden og i stedet i sin egen seng. Han skal falde i søvn der, hvor du ønsker han skal sove.

Han har brug for 3 amninger (eller flasker i døgnet) og du kan overveje om han skal have flaske inden middagsluren, fordi det gør det lettere for de andre at passe ham, eller om du vil sikre hans mælkeindtag i løbet af aften og nat - det vil sige amme ham aften, sen aften og tidlig morgen. Hvis han får ...


Annonce

... flaske inden middagslur, kan han springe en af natteamningerne over.

Hvis du vælger at han skal have flaske, for at kune blive passet om dagen, så er det her også vigtigt at han ikke falder i søvn med flasken i munden men stadig lærer at sove uden denne afhængighed. Flasken kan være samme negative søvnassociation som brystet.

Din dreng skal altså lære at sove uden at have noget i munden. Og han skal lære at falde i søvn i sin egen seng ... Hvis han falder i søvn i din favn eller falder i søvn i din seng, så vil han søge dig, din favn eller brystet igen og igen. Det er derfor vigtigt at han forbinder si seng med at sove og registrerer at det er det han falder i søvn, ellers kan du ikke undgå at han vågner og søger dig hele natten igennem. Han skal derudover lære at overgive sig til søvnen uden at have hverken flaske eller bryst i munden.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden at gumle på, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30 og sover måske 45 minutter og skal ikke have mælk først. Puttes i barnevogn, som han forhåbentlig også kan puttes i, når han skal passes :)

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, mad i hånden at gumle på, forskellige risretter, pastaretter og lignende er godt. Suppleres med små hapsere af fiberholdigt brød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg. Vand af kop. Hvad de nu serverer i vuggestuen, hvor han skal passes :)

Flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden. Evt. lidt tykmælk eller neutral sødmælksyoghurt med frugtmos, revne æbler eller lignende. Vand af kop.

Før aftensmad, evt. små stykker frikadelle, lidt grøntsager eller lignende, at gumle på. vand af kop

Aften 18: Udgangspunktet er familiemad, almindelige børnevenlige retter gerne ris og pastaretter og retter med sovs. Der serveres kød, fisk, grøntsager, kartofler osv. Mad der smager af noget. Der skal både være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad og gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød som del af putteritualet, det kan være en havregrød eller en flerkornsgrød, vand af kop.

Ammes og puttes 19.30-20 - falder ikke længere i søvn med brystet i munden men lærer at forbinde sin seng med stedet, hvor han falder i søvn

Sen aften eller en gang i løbet af natten: Ammes x 1 fra begge bryster og sover herefter uden yderligere mælk.

Det er en god idé at arbejde på at din dreng kan sove formiddagslur og middagslur i stedet for at han kun sover en lur dagligt i vuggestuen og så er nødt til at sove sidst på eftermiddagen. Hvis han powernapper efter kl 16, så er der en risiko for at denne søvn vil påvirke hans nattesøvn - enten så han er svær at få i seng og god tid, eller at han vågner meget tidligt - eller måske begynder at være vågen midt om natten. Så rytmen om dagen har også stor betydning for søvnen om natten.

Jeg håber at ovenstående hjælper videre og du har nu lidt at arbejde videre med:)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce