Annonce

Annonce

Svar: Lege selv - 2 år, 2 mdr.


29. februar 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor og far

Børn leger og leg er vigtigt. Børn har en naturlig indre drivkaft, de har lyst til at lege og netop fordi leg skal komme inde fra, så kan man f.eks. ofte ikke sige til sit barn "nu synes jeg du skal sætte dig her og lege ..." og så regne med at barnet leger, for det gør barnet ofte ikke - netop fordi lysten ikke er kommet af sig selv.

Og når I har gæster, så er det kedeligt for jeres datter. Det er dræbende at høre på jeres snak, som hun naturligt ikke forstår særlig meget af - og hun har lyst til at lege. Hun har lyst til at I leger med hende, at I koncentrerer jer om hende og ikke bare sidder og snakker hele tiden - det er ikke sjovt, leg er sjovt. Og derfor hiver hun fat i jer og vil trække jer med, - I skal ikke snakke, I skal lege. Det er helt naturligt at hun gør det og meget fint at hun kan sætte ord på det, når hun ikke er ældre end hun er :)

Når børn leger, så afprøver de forskellige roller. De prøver ofte at lege det de oplever i hverdagen, leger f.eks. far - mor - børn og i takt med at de bliver ældre, så udvikler deres lege sig, hvor de leger læge, eller leger ting de hører om, får læst historier om f.eks. leger de prinsesser, riddere, monster, sørøver, fin dame osv. Når børn leger, så afprøver de også forskellige følelser - man kan være den gode, den onde, den der passer børnene, den der går på arbejde eller være den der er syg eller den der er død.

Børn på 2 år som jeres datter, vil ofte lege det der hedder øvelsesleg. Det handler om at hun øver færdigheder som at gå, løbe, hoppe - og falde på halen, lade som om man falder. Det kan virke klodset, fjollet osv. men det er en del af børns naturlige udvikling og måde at lege på. Læg madrasser og puder på gulvet som iindbyder til at lege "falde lege" og lav små øvelsesbaner, hvor hun skal gå, hoppe, klatre op osv. og på den måde også kan aktivere sig selv.

Hun vil også lege det der kaldes konstruktionsleg, hvor hun f.eks. øver sig i at bygge tårn og små huse og lignende af klodser, lave figurer af ler, lave små æsker med pynt osv. Hjælp hende ved at finde tingene frem og guid hende undervejs, men prøv også at motivere hende til at prøve sig frem selv.

Og så laver børn i den alder ofte også symbolsk leg. Det vil sige lege, som minder om det de oplever i hverdagen og hvor de i legen er bevidste om at det er ...


Annonce

... en leg de er igang med. Det kan være når de leger te-selskab og leger at de spiser og drikker af en kop, når de leger tog og stolene sættes på række osv.

Det er helt naturligt at børn har behov for hjælp til at lege og med den alder hun har, så er det helt normalt at hun nyder at lege med jer og nyder at dele leg og den oplevelse med jer.

Det kan diskuteres, hvor meget man som voksen skal blande sig i børns leg, netop fordi leg udspringer som en indre drivkraft og hvis barnet er igang med en leg eller hvis barnet leger med andre børn og det går godt, så skal man som voksen naturligvis lade barnet eller børnene lege. Men nogle gange kan man som voksen godt blande sig på den måde, at man f.eks. netop hjælper med at finde de rigtige klodser, hjælper med at bygge togbanen, finder tæppet der skal bruges for at man kan lave en hule osv. Naturligvis i et samarbejde, så barnet oplever at det selv er med i processen og at det ikke er den voksne som styrer det hele.

I skal derfor prøve at finde balancen mellem hvornår I hjælper og guide og giver slip og prøver at få barnet til at overtage og fortsætte sin leg. Og det er svært, netop fordi leg jo er lystbetonet og kommer inde fra og det er ikke sikkert at jeres datter kan finde ud af at lege videre, når I slipper - men I kan prøve og I kan øve jer på det - hjælpe hende igang, men motivere hende til at prøve selv.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når I f.eks. har gæster, så kan I bede hende om at lave noget mad i sit legekøkken, som kan komme og servere, når det er færdigt. Også gæsterne kan bede om noget mad, som hun "kokkererer" og kommer med. I kan altså sidde og snakke med gæsterne og være med i hendes leg på afstand - nogle gange leger I med hende, andre gange leger hun selv og går frem og tilbage mellem sin leg og jer.

På den måde leger hun selv, men får stadig jeres opmærksomhed og I deler glæden, legen, oplevelsen med hende, I anerkender at det er kedeligt at sidde stille og høre på voksensnak, men hun får samtidig mulighed for selv at lege.

Det kan være en god idé at gemme legetøj væk i store kasser og så tage en kasse frem en gang imellem. Legetøj der altid står fremmer mister barnet hurtigt interessen for, men legetøj der kommer frem engang imellem får nyhedens interesse og er naturligt sjovere at lege med.

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce