Annonce

Annonce

Svar: Opvågninger om natten - 14 mdr.


29. februar 2012

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Louise

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der er for mig at se ingen tvivl om at I hos jer har haft store udfordringer omkring søvn og flere ting har spillet ind under vejs. Først har jeres datter sovet dårligt, fordi hun har haft ondt - ondt i maven, men også ondt i nakke, skuldre osv. Det lyder som forklaringen, fordi I oplever at kiropraktik har hjulpet.

Derudover har hun sandsynligvis haft problemer med søvnassociationer. Hun har været afhængig af at blive vugget, når hun har skulle sove, hun har også været afhængig af brystet og har sovet med brystet i munden gennem længere tid og dermed også afhængig af at være fysisk meget tæt på dig. Derefter er hun så blevet afhængig af sin flaske og sin sut og har haft brug for at få dette flere gange i løbet af natten.

Udviklingen har naturligt undervejs spillet ind. Hun har haft svært ved at finde fysisk ro, hun har lagt sig i forskellige stillinger, hvor hun ikke har været i stand til at finde en god sovestilling igen og hun har på den måde haft brug for jeres hjælp til at blive lagt godt og komme videre i søvnen.

Hendes drømme aktivitet har været stor og det er den stadig. Det at hun er startet i vuggestue og er væk fra jer om dagen, gør naturligt at hun søger jer ekstra meget om natten og har brug for at mærke jer, brug for at vide at I stadig er der, at I ikke har forladt hende.

Og det er helt normalt at børn i 13-14 måneders alderen sover rigtig dårligt om natten. Hun er stadig så lille at hun ikke forstår hvor I er, når hun ikke kan se jer, når I går fra hende, så føler hun sig forladt og alene. Hun er også så lille at hun ikke kan forholde sig til tid og derfor ikke ved om I er væk i 5 minutter eller i 5 timer.

Så med den baggrund, den historie hun har med sig, så har hun ikke nogen gode søvnritualer og rutiner at falde tilbage på lige nu, hvor søvnen naturligt i kraft af hendes udvikling er svær - og det er også sådan at kroppen husker. Den erfaring hun har med sig om at søvnen bliver afbrudt af forskellige årsager, den sidder lagret i kroppen. Det er lidt ligesom folk som har prøvet at have stress. Kroppen husker og den mindste lille ting, der får hjertet til at slå hurtigere, får den der har oplevet stress til at vende og dreje sig i sengen og gør personen søvnløs ... der skal næsten ikke noget til at man ryger tilbage til det gamle mønster, som har man stress igen. Symptomerne er det samme og kroppen husker det, registrerer det.

Så et eller andet ...


Annonce

... sted, så tænker jeg at jeres datter jo har lært at sove afbrudt, det er måden hun altid har sovet på og derfor er det ikke noget man kan ændre fra den ene dag til den anden eller i løbet af et par måneder, men stille og roligt i takt med at hun bliver ældre, får det bedre, slipper for sygdom, uro osv. så bliver det bedre og hendes søvn vil naturligt også blive bedre. Flasken er hun allerede væk fra og det er super godt. Sutten og behovet for sut hele natten igennem skal I prøve at få væk og hvis hun har brug for den, så prøv at få hende til at finde sutten selv ...

Noget af det I kan gøre nu er at arbejde på en helt fast rytme. Jo mere fast rytme hun har, jo bedre nattesøvn vil hun også have. Det vil sige at I skal forsøge at have et fast stå op tidspunkt hver dag - uanset om det er hverdag eller weekend. I skal have faste spisetider hele dagen igennem og I skal her også overveje meget hvad I serverer. Det er vigtigt at hun spiser godt og varieret - får masser af grøntsager, ris, pasta, kød, fisk, grød og fiberholdigt brød osv. Det er vigtigt at I også sikrer hende væske nok hele dagen igennem, så hun ikke behøver få dækket sit væskebehov om natten og det er vigtigt at I får aktiveret hende både motorisk og mentalt, når hun er vågen, så hun bruger sig selv rigtig godt i sine vågne perioder. Og også hendes middagslur skal ligge til samme tid hver dag og forsøgt holdt i en fast længde. Hun må meget gerne sove 2 ½ time om dagen og 11 timers nattesøvn, f.eks. fra ca 20 til 07.

Og når hun skal sove så er det vigtigt at have et fast ritual og det kan være en god idé at I giver hende et bad, gerne 1 time før hun skal sove. Det vil være rigtig godt at hun efter badet tilbydes en godnatgrød som en del af putteritualet fordi det sikrer god mæthed flere timer igennem natten :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan være en rigtig god idé at indføre en puttebamse med den alder hun har nu, fordi den kan fungere som substitut for jer og give lidt af den tryghed hun har behov for og hun kan selv styre behovet for netop bamsen eller putteklud, hun kan ikke på samme måde styre jer ... :)

I skal naturligvis også sikre jer at hun ikke vågner og græder, fordi hun har ondt, øreproblemer, hævede mandler eller polypper eller andet, der gør at hun sover dårligt og derfor vågner og græder ...

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej og giver lidt forklaring på hvad der sker hos jer og hvorfor tiden også arbejder lidt for jer .. :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce