Svar: Opvågninger om natten - 14 mdr.
Kære Louise
Tak for dit brev og velkommen til :)
Der er for mig at se ingen tvivl om at I hos jer har haft store udfordringer omkring søvn og flere ting har spillet ind under vejs. Først har jeres datter sovet dårligt, fordi hun har haft ondt - ondt i maven, men også ondt i nakke, skuldre osv. Det lyder som forklaringen, fordi I oplever at kiropraktik har hjulpet.
Derudover har hun sandsynligvis haft problemer med søvnassociationer. Hun har været afhængig af at blive vugget, når hun har skulle sove, hun har også været afhængig af brystet og har sovet med brystet i munden gennem længere tid og dermed også afhængig af at være fysisk meget tæt på dig. Derefter er hun så blevet afhængig af sin flaske og sin sut og har haft brug for at få dette flere gange i løbet af natten.
Udviklingen har naturligt undervejs spillet ind. Hun har haft svært ved at finde fysisk ro, hun har lagt sig i forskellige stillinger, hvor hun ikke har været i stand til at finde en god sovestilling igen og hun har på den måde haft brug for jeres hjælp til at blive lagt godt og komme videre i søvnen.
Hendes drømme aktivitet har været stor og det er den stadig. Det at hun er startet i vuggestue og er væk fra jer om dagen, gør naturligt at hun søger jer ekstra meget om natten og har brug for at mærke jer, brug for at vide at I stadig er der, at I ikke har forladt hende.
Og det er helt normalt at børn i 13-14 måneders alderen sover rigtig dårligt om natten. Hun er stadig så lille at hun ikke forstår hvor I er, når hun ikke kan se jer, når I går fra hende, så føler hun sig forladt og alene. Hun er også så lille at hun ikke kan forholde sig til tid og derfor ikke ved om I er væk i 5 minutter eller i 5 timer.
Så med den baggrund, den historie hun har med sig, så har hun ikke nogen gode søvnritualer og rutiner at falde tilbage på lige nu, hvor søvnen naturligt i kraft af hendes udvikling er svær - og det er også sådan at kroppen husker. Den erfaring hun har med sig om at søvnen bliver afbrudt af forskellige årsager, den sidder lagret i kroppen. Det er lidt ligesom folk som har prøvet at have stress. Kroppen husker og den mindste lille ting, der får hjertet til at slå hurtigere, får den der har oplevet stress til at vende og dreje sig i sengen og gør personen søvnløs ... der skal næsten ikke noget til at man ryger tilbage til det gamle mønster, som har man stress igen. Symptomerne er det samme og kroppen husker det, registrerer det.
Så et eller andet ...
... sted, så tænker jeg at jeres datter jo har lært at sove afbrudt, det er måden hun altid har sovet på og derfor er det ikke noget man kan ændre fra den ene dag til den anden eller i løbet af et par måneder, men stille og roligt i takt med at hun bliver ældre, får det bedre, slipper for sygdom, uro osv. så bliver det bedre og hendes søvn vil naturligt også blive bedre. Flasken er hun allerede væk fra og det er super godt. Sutten og behovet for sut hele natten igennem skal I prøve at få væk og hvis hun har brug for den, så prøv at få hende til at finde sutten selv ...
Noget af det I kan gøre nu er at arbejde på en helt fast rytme. Jo mere fast rytme hun har, jo bedre nattesøvn vil hun også have. Det vil sige at I skal forsøge at have et fast stå op tidspunkt hver dag - uanset om det er hverdag eller weekend. I skal have faste spisetider hele dagen igennem og I skal her også overveje meget hvad I serverer. Det er vigtigt at hun spiser godt og varieret - får masser af grøntsager, ris, pasta, kød, fisk, grød og fiberholdigt brød osv. Det er vigtigt at I også sikrer hende væske nok hele dagen igennem, så hun ikke behøver få dækket sit væskebehov om natten og det er vigtigt at I får aktiveret hende både motorisk og mentalt, når hun er vågen, så hun bruger sig selv rigtig godt i sine vågne perioder. Og også hendes middagslur skal ligge til samme tid hver dag og forsøgt holdt i en fast længde. Hun må meget gerne sove 2 ½ time om dagen og 11 timers nattesøvn, f.eks. fra ca 20 til 07.
Og når hun skal sove så er det vigtigt at have et fast ritual og det kan være en god idé at I giver hende et bad, gerne 1 time før hun skal sove. Det vil være rigtig godt at hun efter badet tilbydes en godnatgrød som en del af putteritualet fordi det sikrer god mæthed flere timer igennem natten :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan være en rigtig god idé at indføre en puttebamse med den alder hun har nu, fordi den kan fungere som substitut for jer og give lidt af den tryghed hun har behov for og hun kan selv styre behovet for netop bamsen eller putteklud, hun kan ikke på samme måde styre jer ... :)
I skal naturligvis også sikre jer at hun ikke vågner og græder, fordi hun har ondt, øreproblemer, hævede mandler eller polypper eller andet, der gør at hun sover dårligt og derfor vågner og græder ...
Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej og giver lidt forklaring på hvad der sker hos jer og hvorfor tiden også arbejder lidt for jer .. :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Faderskab
Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.
Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.