Svar: Vanskelig start i dagpleje
Kære Frustrerede forældre.
Tak for jeres brev :)
Jeg synes bestemt ikke om holdningen "det er et plaster der skal rives af" og at I derfor bare skal aflevere jeres dreng og lade ham græde og være utryg. Det er meget vigtigt at I lytter til jer selv og til jeres intuition og mavefornemmelse og lader det være styrende. Det er trods alt jer der kender jeres dreng bedst :)
Det lyder som om at I hos jer er nødt til at starte helt forfra. Jeres indkøringsperiode har været afbrudt af ferie og flere uheldige dage og det er nødvendigt at I får jeres dreng gjort helt tryg ved at være det sted. Heldigvis lyder det som et godt sted, hvor der er mange voksne til få børn og dermed mulighed for at der er voksne som tager over og tager sig af ham og heldigvis har far også orlov og kan bruge den tid der nu engang er nødvendig.
For nogle børn tager indkøring flere uger og det skal der være plads til. En god tommelfingerregel er dog at der ikke bør gå mere end 4 uger, før barnet er faldet til og det vil sige fire uger som ikke er afbrudt af sygdom, ferie eller andet, fordi det ofte betyder at man må starte forfra. Hvis indkøringen tager mere end 4 uger og barnet fortsat er ked af at blive afleveret og ulykkelig, når I er gået, så bør man overveje om ikke barnet skal være et andet sted, at man skal finde en anden løsning.
En plan for indkøring kunne være sådan:
2-3 dage, hvor far er med hele tiden, signalerer ro, taler med de andre børn og voksne og viser jeres dreng at her er hyggeligt og dejligt at være. Lidt ligesom I har tænkt at I til at starte med ville bruge stedet som en legestue, det er en rigtig god idé at gøre dette for at gøre ham tryg.
2-3 dage, hvor I øver at vinke og gå kortvarigt, lader jeres dreng prøve at spise alene med de andre, lader ham blive skiftet af en anden voksen. Hvor hurtigt far skal gå efter aflevering afhænger af hvordan jeres dreng reagerer. Det kan nogle gange være godt at være der lidt tid først, så jeres dreng får lov til at lande og kommer igang med at lege, hvorefter far så vinker og går. Det kan andre gange være bedre at far går hurtigt og siger farvel med det samme - og afleverer jeres dreng i favnen på en pædagog, der så trøster og hjælper ham videre i dagens aktiviteter og så kommer far igen lidt senere.
2-3 dage, hvor I træner længere tids fravær, lader jeres dreng spise og lege med de andre, blive puttet og taget op af en anden voksen. Og hvor far så kommer, når jeres ...
... dreng har oplevet både at spise og at sove på stedet og naturligt bliver glad for at vågne og se at far er der igen :)
Det kan også være en rigtig god idé at I øver at sige "farvel og goddag" i hverdagene. At sige farvel, når mor kører, vinke i vinduet eller lignende og forsøge at efterligne den situation som jeres dreng vil opleve i dagplejen når far går.
Jeres dreng vil omkring 16 måneders alderen så småt begynde at få lidt bevidsthed om at I ikke er forsvundet, selvom han ikke kan se jer. Han begynder at kunne forstå at I stadig er der et eller andet sted og at I kommer igen. Men han kan ikke forholde sig til tid og han vil ikke vide om I kommer igen om 5 minutter eller om 5 timer og det er naturligt svært for ham at overskue dette.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derfor er det rigtig vigtigt at den der passer ham, er en fast person. Hvis I oplever at hans kemi passer bedst med en af de tre voksne, så prøv om ikke I kan lave en aftale med hende om at hun fast er på ham. Det er vigtigt at I afleverer ham i favnen på hende og derved signalerer "nu går jeg, men xx passer på dig" og at I er trygge ved det, så kan han også være det. Og det er vigtigt at han oplever fornemmelsen af hvem der passer på ham, når mor og far ikke er der og at han også får mulighed for at knytte bånd til denne person. Derfor skal de også på banen, men det er vigtigt at det sker stille og roligt i starten med signaler fra jer om at det er okay :) Især nu, hvor han er rigtigt ked af det, bare I næsten nærmer jer institutionen.
Når jeg anbefaler 2-3 dage af gangen, så er det fordi det er vigtigt at finde balancen mellem at gøre ham tryg og ikke give ham en forventning om at I er der i flere timer. Hvis han i en længere periode f.eks. en hel uge eller mere oplever at I altid går og kommer tilbage efter 1-2 timer, så vil han naturligt begynde at forbinde det at være i institutionen med at det er sådan det er. Det kan gøre at hans indre ur påvirkes og han begynder at sidde og spejde efter jer, fordi han forventer at I kommer ind af døren. Derfor er det udmærket forholdsvist hurtigt at lære ham at han også skal spise og sove i institutionen, så han på den måde mærker hvad det betyder at være der og ved hvad han kan forvente og dermed også være mere rolig omkring det.
Og så kan det være en god idé at give ham en bamse eller lignende med hjemmefra som han kan berolige sig med og finde trøst ved. En substitut for jer :)
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.