Svar: Gode råd til bedre putning
Hej med dig
Måske har din dreng svært ved at sove allerede kl 20, fordi I starter putningen for tidligt. Det kan godt være at han reelt ikke er parat til sove, for han falder i søvn og at du måske ikke skal prøve at putte ham før kl 21.30-22. Hvis du putter ham for tidligt og bliver ved med at bruge 1-2 timer på at få ham til at sove, så lærer han også at det at skulle sove er forbundet med et ritual der varer så længe og det kan i sig selv godt gøre at han er mere vågen, hvorimod, hvis han først puttes der, hvor han tydeligt er parat til at sove og falder i søvn i løbet af 15 minutter, så forbinder han det med at sove med et ritual, der skal være sådan.
Jeg ved fra dit tidligere brev, at jeres dreng havde/har tendens til at sove meget om dagen og sove kortere nattesøvn og det kan være helt okay, hvis I alle trives med det. Men som udgangspunkt vil de fleste børn på 5 måneder trives med at sove f.eks. 4½ time samlet i løbet af dagen og 11 timer om natten.
Det kan f.eks være en formiddagslur på 1½ time, en middagslur på 2 ½ time og en powernap sidst på dagen på ½ time. Og så blive puttet og sove ca 11 timer om natten, svarende til f.eks. kl 20 til 07 .. Det vil naturligt være sådan, at jo senere dagen begynder, jo senere I står op, jo senere vil jeres drengs lure ...
... også ligge dagen igennem og jo senere vil han have behov for at komme i seng om aftenen.
Det vil også være sådan, at hvis han sover 5-6 timer i løbet af dagen, så vil hans nattesøvn naturligt blive kortere og han vil måske derfor først have brug for at sove kl 22 og vågne kl 07 ..
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg tænker at du måske skal prøve at se på hvor meget din dreng sover om dagen og hvor lang tid han så kan forventes at sove om natten ud fra dette. Derudover se på hvad tid han sover på og vågner på i forhold til hvornår han vil være parat til at sove til natten ...
Med hensyn til at han nogle gange virrer med hovedet, når han ligger i sin seng, så er det helt normalt. Man kalder det head-rolling og det sker ofte i forbindelse med at børn er trætte og har svært ved at overgive sig til søvnen. Det kan dog også opleves i forbindelse med at barnet øver lyd - lyden lyder forskelligt når man bevæger hovedet fra side til side og børn der naturligt er igang med at øve deres stemme, lyd osv. vil godt kunne virrer eller ryste på hovedet, for at fornemme lyd. En tredje forklaring kan også være ondt i ørerne eller ondt for tænder ... så hvis han gør det meget eller hvis han græder, når han gør det, så kunne du få tjekket hans ører :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder