Svar: Søvn efter forkølelse
Kære Luise
Det at din datter har været og stadig er lidt forkølet, kan naturligvis godt påvirke hendes søvn. Når næsen lukker til og luftvejene er irriterede, så hjælper det naturligt at få lidt bryst/varm mælk, det løsner og bedre vejrtrækning. Samtidig så giver det også ro og tryghed at blive ammet og det er derfor naturligt at din datter søger brystet ekstra meget, når hun er forkølet.
Det er dog vigtigt at hendes amninger skrues ned, så hendes indtag af mælk ikke får lov til at fylde for meget og hendes indtag af skemad derfor nedsættes. Det er en dum cirkel at komme ind i, hvis hun indtager for meget mælk, så spiser hun ikke skemad nok og hvis hun ikke spiser skemad nok, så vil hun naturligt søge at få behovet for mælk ekstra dækket ...
Prøv derfor at komme væk fra at amme hende om natten, prøv at få hende videre i søvnen ved at hjælpe hende med beroligende ord, nærhed, fysisk kontakt osv. Men altså uden at amme. Hvis hun kun kan beroliges med brystet, så må du give hende det, men prøv at gøre det kortvarigt, så hun ikke fylder sig med mælk, men kun trøstes og igen lærer at sove uden at have brystet i munden.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til ...
... formiddagslur uden amning (giver bedre plads til frokostmos)
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på. rugbrødshapsere kan endnu ikke erstatte mos. Hvis hun er god til at tygge, kan hun få hapsere som supplement til mosen. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13.30 som nu
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på, vand af kop
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, f.eks. lidt ris med sove, en kartoffelbåd fra ovnen at gumle på, kogte stykker blomkål, broccoli eller lignende, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Ammes og puttes kl ca 20. Da hun vågner sent af sin middagslur er det helt naturligt at hun ikke kan sove før kl er ca. 20.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og herefter skal du forsøge at få hende til at sove til næste morgen tidlig uden at få yderligere mælk.
Når hun protesterer mod putning om aftenen, så er det sandsynligvis fordi I forsøger at putte hende for tidligt. Hun kan ikke sove allerede kl 19, hvis hun føst står op fra sin middagslur kl 16-16.30 og det er helt okay at I derfor ikke starter putteritual før kl 19.30-20 :)
Håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Insemination
Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.
Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.
Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.