Annonce

Annonce

Svar: En anden drengs vilde leg


20. februar 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Mette

Tak for dit brev og dit gode spørgsmål - egentlig handler det jo om, det meget vigtige - hvor går grænsen, for at opdrage på andres børn ..?

For det første skal du naturligvis prøve at vurdere om den opførsel du oplever hos den pågældende dreng, kun generer dig eller også generer din dreng. Hvis din dreng egentlig har det fint med måden de leger på, så behøver du ikke blande dig. Men hvis det drejer sig om situationer, hvor du føler at du er nødt til at gribe ind, så skal du gøre det. Det handler ikke om at give din søn ret eller fremstille den anden som "uopdragen", det handler blot om at lære begge børn, hvordan man opfører sig overfor den anden og leger sammen.

Hvis du f.eks. oplever at den anden dreng tager legetøj ud af din drengs hænder og din dreng bliver ked af det, så synes jeg at du skal gribe situationen, sætte dig ned på hug foran dem og tale med dem om, hvad der sker. Du skal sætte ord på, så de hører, hvad det de gør, gør ved den anden. Til din egen dreng kan du f.eks. sige "du bliver ked af det, når xx tager din bil fra dig, det er ikke rart", så han hører at du forstår ham og går ind i det der sker og til den anden dreng kan du sige "det er forkert at tage bilen fra andre, næste gang skal du prøve at spørge om du må låne den .." eller lignende, så begge børn lærer af situationen.

Prøv også nogle gange at hjælpe dem med at finde ud af at lege sammen, så det ikke er et spørgsmål om at de leger ved siden af hinanden og kæmper om de samme ting, men så du hjælper dem med at være med i legen begge to. Du kan give den ene den blå bil, den anden den røde bil og hjælpe dem med at bygge en bilbane, som de så kan kører med biler på og på den måde vise dem vejen til at lege sammen.

Det handler meget om at guide dem og vise dem ...


Annonce

... hvordan, mere end at det handler om at have fokus på at den anden altid gør det forkerte og din dreng det rigtige - på et andet tidspunkt er det sandsynligvis omvendt ... :)

Der er forskel på børn og nogle børn smider med ting og kan virke meget destruktive i deres leg, hvor andre børn leger mere stille og passer på deres ting. Og det er naturligt frustrerende, hvis man gentagende gange oplever at ens børns legeting ødelægges, hvis man har et barn som selv passer rigtig godt på sine ting. Der har du naturligvis også en forpligtelse til at hjælpe din dreng. Visse legeting skal måske sættes væk, når den pågældende dreng kommer - der er ting som ikke leges med, fordi de betyder for meget for din dreng og han vil blive for ked af det, hvis det går i stykker. Andre ting er han mindre følsom overfor.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og nogle gange skal du naturligvis også kunne sige "jeg vil ikke have du smider med legetøjet", ligesom du også skal sige "du skal sætte dig på stolen, når du spiser" eller "her må man ikke hoppe i sofaen" eller hvad regler I nu har hos jer. Når I har gæster og også børn på besøg, så skal de naturligvis lære hvad regler I har og du har som vært naturligvis ret til at melde dette ud, på en naturlig og pæn måde. Det vil sige altid give børnene en forklaring. Det er ikke særlig konstruktivt at sige "nej, det må du ikke", og så snakke med de andre. Det er bedre at guide og vejlede barnet i hvad der kan gøres i stedet og hvad der så er tilladt, så barnet stadig føler sig velkommen og også føler sig mødt. Børn har ikke noget imod regler, regler giver tryghed og retfærdighed og I må gerne have regler hos jer - men barnet skal naturligvis lære reglerne med anerkendelse for barnet og den udvikling barnet går igennem.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce