Svar: Får han nok mad?
Kære Cecilie
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder som om at I har en stor og dejlig dreng i god og sund trivsel - og der er bestemt ikke spor i vejen med at veje over 9 kg, når man er 6 måneder gammel. Det er rigtig dejligt! :)
Han vil naturligt ikke blive ved med at øge sin vægt i samme hastighed, han vil bruge sig selv mere og mere motorisk og vil forbrænde og optage maden anerledes nu og det vil sandsynligvis være sådan at han vejer omkring 12 kg. når han bliver 12 måneder gammel og det vil være helt super.
Han har naturligt stadig brug for dit bryst og for en del amninger i løbet af et døgn. De fleste børn vil i denne alder stadig have brug for 6 amninger i døgnet og frem mod 7 måneders alderen nedsættes til 5 og derefter til 4. Stille og roligt får skemaden mere og mere plads og antallet af amninger skrues ned. Men stadig er amningerne vigtige - også for at sikre ham væske nok.
Og ja - der skal mere rigtig mad ind i dagsplanen nu. Det vil være rigtig godt at få ham igang med skemaden som en fast rytme, han skal have mad i hånden som han selv kan sidde og gumle på, han skal have mad, der stille og roligt tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad - og netop variationen og indtaget af mad, vil naturligt også have en positiv virkning på hans mave og dermed afføringsmønster. Væskebehovet dækkes via bryst og også vand af kop.
Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:
Tidlig morgen ...
... 04: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud); frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske eller mme af en kop gives af far og puttes til middagslur ca. kl 13
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 15-16: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop. Ammes stadig eftermiddag og det er dejlig måde at mor og søn mødes på når I har været adskilt.
15.30 - ammer
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, udgangspunktet er mad som I andre spiser, vand af kop. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på.
Ammes og puttes til natten ca 19-19.30
Sen aften 22.30: Ammes og sover derefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig. Da han ammes allerede 22. 30 er det helt naturligt at han har brug for mælk igen kl 03/04. Hvis han først blev ammet kl 24, ville han måske vente med at søge brystet til kl 05/06, men det kan han naturligt ikke nu og det er et reelt behov. Helt fint, så er der også bedre plads i maven til morgengrøden :)
Så flere måltider og mere rigtig mad, mad i hånden osv. vil være rigtig godt hos jer nu. Læs gerne min nye bog "Helens bog om børn og mad", hvori I finder opskrifter, dagsplaner osv.
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Optøning af spædbarnsmad
Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:
- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.
- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.
- Mad som har været...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.