Svar: Sove uden flaske i munden?
Kære lykkelige forældre
Tak for jeres brev :)
Planen for dagen ser rigtig fin ud og det er meget fint, at I netop forsøger med en rytme, hvor jeres datter får skemad, når hun vågner og får flaske inden hun skal sove igen. Det er på samme måde vigtigt at I holder mængden af skemad nede, så hun netop stadig har plads til mælk i maven, og ikke spiser så store mængder skemad, at lysten til flasken forsvinder. Det er en forudsætning for på sigt at kunne undvære mælk midt nat, at behovet for både skemad og mælk dækkes i dag- og aftentimerne.
Det er også helt okay, at du vækker din datter stille og roligt som du beskriver det i dit brev. Selvom børn som udgangspunkt jo skal have lov at sove, så er det vigtigt at vi som forældre også hjælper dem til en rytme, hvor de er aktive, spiser, drikker mælk osv. i dagtimerne og så vidt muligt sover om natten. Og din datter lyder til at have behov for lidt hjælp til dette og det gør du fint :)
Mælk skal indgå som et fast del af hendes putteritual de næste lange stykke tid. Faktisk vil hun skulle have flaske inden putning om aftenen, også når hun er 1 år, så det er helt naturligt at hun falder til ro på denne måde. De to flasker som ofte forsvinder omkring 1 års alderen vil ofte ligge aften og sen aften, altså ca. kl 20 og 24 eller de kan ligge aften og meget tidlig morgen f.eks. kl 20 og kl 04/05.
Det er således flaskerne om dagen ...
... der stille og roligt vil blive trappet ud og i stedet erstattes her med mere og mere rigtig mad, små mellemmåltider osv. Men som sagt, - det tager tid og lige nu skal hun stadig have mælk hver gang hun skal sove.
I 7 måneders alderen vil flasken inden formiddagsluren og flasken om eftermiddagen ofte trappes ud og i stedet erstattes med et mellemmåltid. Hun vil i den alder altså stadig skulle have mælk tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det du kan arbejde på lige nu er at lære din datter ikke at falde i søvn med flasken og det lyder faktisk som om at I er igang med det. Ofte så får hun jo flasken, men puttes først i voksipose osv. derefter og det lyder for mig som om at hun ikke sover helt, men lige registrerer at hun puttes og derefter sover videre - og det er præcist sådan det skal være! :)
Hun skal ikke lægges vågen i seng, men lægges i seng lige der, hvor hun er lige ved at sove. Øjnene kører rundt i hovet, hun har tydeligt svært ved at fokusere, hun er lige ved at falde i søvn, men registrerer lige at hun puttes i seng eller barnevogn eller puttes i sin sovepose. Og så sover hun.
Så mælk er en helt naturlig del af hendes putning og du skal ikke føle at I giver hende dårlige vaner eller lignende. Det er der slet ikke tale om hos jer, som du beskriver det lige nu - så ro på! :) Hun kan ikke lægges vågen i seng og skal ikke lægges vågen i seng! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Flyverdragter til børn
Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.
Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.