Annonce

Annonce

Svar: Kunsten at falde i søvn - 2 år, 3 mdr.


5. februar 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jesper og Rikke

Jeres datter har nået en alder nu, hvor der udviklingsmæssigt sker nogle nye ting, som naturligt giver lidt udfordringer omkring nattesøvnen :)

Det første er en spirende angst for mørke og for små dyr. Hun vil naturligt nu begynde at vise behov for at have en lille natlampe tændt, eller behov for at døren til værelset står åben og at der er lys i gangen. Det er på samme måde vigtigt at hun kan hører jer, når hun skal sove. Verden må ikke gå i stå og slukke, fordi hun kommer i seng, det er vigtigt at hun kan hører at I taler sammen, høre fjernsynet, høre at I skramler med kopper, tallerkener osv. Det gør hende tryg.

Og samtidig med dette, så vil hun jo også være en del af det hun så hører. Hun er så bevidst nu at hun udmærket er klar over at når hun er lagt i seng, så sidder I i stuen og hygger. Måske står der en slikskål på bordet .. I hvert fald har hun sandsynligvis fornemmelsen af at det er ret dejligt og ret hyggeligt, det der foregår, når hun er lagt i seng og det vil hun naturligt være en del af. Derfor protesterer hun mod at skulle sove.

Hun vil naturligt også prøve grænser, hun vil prøve at gøre det modsatte af hvad I vil have, fordi hun er rigtig godt igang med at finde sig selv og finde ud af hvordan hun kan påvirke sin omverden og hvordan omverdenen reagerer på og påvirker hende. Og en del af dette er også at sige nej til at sove.

Så sker der også ofte tit det, at når putteritualet efter mange aftener trækker ud og varer en time, så bliver det ofte til den nye vane, til det nye ritual. Hun begynder at forvente at det at blive puttet er noget der skal vare en time og at putningen handler om at I går frem og tilbage, hun smider sutter og bamser ud af sengen, I kommer ind og samler dem op, putter hende og går igen. Hun begynder at have en forventning om at det er sådan det foregår - og det er en leg for hende. I princippet er det helt rigtigt det I gør, lader hende smide sutterne ud af sengen og lader dem ligge indtil I så senere kommer ind og giver dem igen. De skal ikke gives, hvis hun med det samme smider dem, når I er der.

Men I er nødt til at få brudt den vane, hvor det at blive puttet pluselig varer en time og måden at gøre ...


Annonce

... det på er faktisk det I allerede gjorde i juleferien - at putte hende så sent, at I erfaringsmæssigt ved at hun vil falde i søvn inden for ca. 15 minutter. Og det betyder at hun måske nok først skal puttes kl 21 i en periode, fordi hun på den måde får et naturligt ritual med sig om hvordan putning foregår og at det er uden leg og underholdning :)

Og når man gør dette, så flytter man så tiden frem, så hun puttes 15 minutter tidligere aften efter aften. Altså i stedet for at blive puttet kl 21, så puttes hun 20.45, så 20.30, så 20.15 osv. indtil puttetidspunktet passer hende godt. Og ja - det betyder ofte også at man i nogle dage kan være nødt til at vække hende fra middagsluren, så hun ikke indhenter den søvn hun mangler om dagen, men i stedet begynder at lægge den til nattesøvnen ved at blive puttet tidligere og tidligere.

Nogle børn vil naturligt i takt med at de puttes tidligere og tidligere om aftenen, selv begynde at afkorte deres middagslur, men de første par dage, hvor man forsøger at ændre rytme, vil det ofte være nødvendigt at vække barnet. Det betyder naturligt at hun i et par dage kan være i søvnunderskud, men det er netop det, som skal gøre at hun selv begynder at komme med sin putteklud og bamse under armen om aftenen og sige "mig træt, jeg vil sove" .. :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt at I søger for at holde en fast rytme uanset om det er hverdag, weekend eller ferie. Selvom det er hårdt, så er det vigtigt at hun kommer op til samme tid om morgenen også selvom det er lørdag og søndag og det kunne være dejligt at sove bare 1/2 time længere. Et fast stå op tidspunkt og en fast rytme dagen igennem er vigtig for at det kan lykkes at putte hende om aftenen :) Så hold fast i det, det er det rigtige I gør .. og så må I skiftes til at stå op med hende, så I også får mulighed for på skift at sove lidt længe :)

Det tager tid at ændre en rytme og det tager tid inden den nye rytme har lagret sig i kroppen. Ofte mellem 3-5 uger .. Og nogle gange vil I godt kunne flytte puttetidspunktet frem dag for dag, andre gange vil I være nødt til at bibeholde det fast puttetidspunkt i flere dage, før I flytter det 15 minutter frem igen.

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce