Annonce

Annonce

Svar: Sover rigtig skidt om natten


29. januar 2012

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Der er sandsynligvis flere ting der spiller ind hos jer og som lige nu er årsag til at I får urolige nætter :)

Mange børn vil i de perioder hvor de udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt have nætter, hvor de sover uroligt, virrer med hovedet, kaster sig fra side til side, sparker, slår ud med armene, eller lægger sig op i kravlestilling, ligger og vugger frem og tilbage og også kan finde på at ligge og banke hovedet ind i sengegavlen. Man kalder dette for head-rolling eller head-banging og det er et naturligt fænomen.

Det opleves ofte i 8-10 måneders alderen, ofte sammenhængende med at barnet begynder at kravle. Jeres dreng øver sig motorisk i at bevæge sig og rejse sig i løbet af dagen, men han øver det også om natten. Og netop fordi det foregår i søvne og han endnu ikke mestrer at bevæge sig fuldstændig frit, så har han naturligt brug for jeres hjælp til stillingsskift om natten.

Hans uro gør også at han får sparket dynen af, får flyttet for meget på sig osv. og han har derfor brug for at I hjælper ham med at blive lagt rigtigt i sengen igen og atter blive puttet med sin dyne.

Han oplever også mere og mere af verden nu og suger til sig af indtryk hele dagen igennem og alt hvad han oplever skal bearbejdes i søvne, når han drømmer. Og det at han lige nu gennemgår så stor en udvikling, og herunder også øver sig i at separere sig fra jer, gør at han naturligt også drømmer mere lige nu. Han drømmer om adskillelse, han drømmer om alt det han oplever - og derfor sover han naturligt også meget uroligt.

Han må gerne sove to gode lure om dagen og faktisk vil de fleste børn i denne alder trives bedst med en kort formiddagslur og en længere middagslur, hvorefter de så kan være vågne om eftermiddagen og indtil de skal i seng. Og det kan være en god idé at arbejde på at han ikke sover efter kl 16 med den alder han har, fordi den sene søvn i løbet af dagen, godt kan påvirke hans nattesøvn i negativ retning. ...


Annonce

...

Dagens rytme vil naturligt også have betydning for nattens rytme og en plan for dagen kunne se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur og sover her måske 45 minutter.

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, gerne suppleret med ½ hårdkogt æg, lidt godt kogt pasta, stykker af frikadelle eller lignende. Vand af kop.

Må også gerne få varm mad til frokost, forskellige grøntsagsretter, ris og pastaretter med kød og fisk osv. Det vil også være meget fint.

Tilbydes en banan og en kop mælk og puttes til middagslur ca kl 13.30 og må her gerne sove et par timer.

Eftermiddag 16: Tykmælk med frugtmos, revne æbler, lidt rugbrødsdrys, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Familiemad, - almindelige børnevenlige retter, der skal være mad i stykker og mad der er moset og som gives med ske. Der skal være kød, fisk, grøntsager, sovs, kartofler, ris, pasta osv. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten

Tilbydes en godnatgrød ca 19.30

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften eller en gang i løbet af natten: Flaske x 1

MÅske kan du i denne rytme se forslag eller ændringer i forhold til, hvordan dagen ser ud hos jer - og dermed opleve en ændring i nattesøvnen :)

Han må gerne trille om på maven og sove videre der, hvis han sover godt sådan. Men ofte vil han stadig have brug for din hjælp til at komme tilbage og ligge på en anden måde igen - og det er okay :)

Tænder kan naturligt også spille ind, ligesom han kan være ved at blive syg ..

Hvis han er afhængig af flasken for at falde i søvn og falder i søvn med den i munden, så kan det også gøre at han vågner hele natten igennem igen og igen, fordi han savner sin flaske .. Han skal stadig have sin mælk, men ikke falde i søvn med flasken .. :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce