Annonce

Annonce

Svar: Kost til dreng på 17 måneder


25. januar 2012

Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lena

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det er helt normalt at børn i din drengs alder ikke spiser så meget aftensmad. Han er naturligt træt efter en lang dag og har svært ved at overskue at spise selv. Selvom han mestrer at spise med både ske og gaffel og stadig også spiser med fingrene, så er det stadig dejligt at blive madet om aftenen og nogle gange kan det hjælpe ham, hvis du giver ham lidt med en ske ...

Nogle børn spiser også mere, hvis de får lov til at spise fra mors tallerken eller hvis de får lov til at spise imens de sidder på skøddet - om aftenen. Netop fordi de er trætte der.

Det er også helt normalt at børn i din drengs alder spiser mere og mere selektivt. Han vokser ikke så hurtigt mere og hans naturlige lyst til at putte i munden og smage på ting er forsvundet. Ting bliver undersøgt på andre måder end ved at smage på dem og det viser sig nu også når han tilbydes mad ... Det betyder også at det er svært at introducere nye fødevarer for ham, han vil helst spise det han kender og er tryg ved.

Jo mere variation du kan give ham jo bedre er det, men det er dog vigtigt og en rigtig god idé at der altid er mindst en ting på tallerkenen, som du ved at han kan lide. Det kan være pastaskruer eller bare lidt rugbrød eller lignende. Så kan han spise det og hvis han har lyst og overskud, vil han måske spise lidt af det andet også. Og så er det også en rigtig god idé at holde fast i en godnatgrød eller en banan som en del af hans putteritual - det vil sige adskilt fra aftensmaden. Så du sikrer dig at han ikke går sulten i seng :)

Grøntsager, kød og fisk bør serveres både til aften og til frokost, så han ikke kun får det en gang dagligt, netop for at sikre ham et større og mere varieret indtag. Derudover kan du med held give ham lidt fint revet råkost som mellemmåltid om eftermiddagen, ligesom han også kan få lidt grøntsager af gnave i som "før aftensmads-måltid". Det at han inden aftensmaden har spist lidt gulerod, kål, rød ...


Annonce

... peberfrugt, tomat, agurk, majs, ærter osv. gør naturligt at du ikke behøver fokusere på hvor meget af det der glider ned under aftensmaden. Hvis han der kun spiser pasta og frikadeller og springer grøntsagerne over, så er det okay - så har han jo fået dem :)

Prøv nogle gange i weekenden at servere rester fra aftensmaden til frokost. Han kan sagtens spise frikadellen kold eller han kan få en rest lasagne, der lunes - og det kan godt være at han gerne vil spise det om dagen, men bare ikke har overskuddet om aftenen - og det er igen helt okay :)

Jeg synes planen for jeres dag ser fin ud, mit forslag til en dagsplan ser sådan ud:

Morgen: Havregrød, letmælk af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.

Frokost: Kold frokost med rugbrød, kød, fisk, grøntsager, kartofler, pasta, ris eller varm frokost der består af samme - kød, fisk, grøntsager, kartofler, pasta, ris. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt eller måske lidt tykmælk eller lignende med rugbrødsdrys, revne æbler eller lidt mysli. Vand af kop.

Før aftensmad: En tallerken med lidt fint revet råkost f.eks. af gulerod, spidskål og æble, drysset med lidt rosiner eller en tallerken med lidt rød peberfrugt, ærter, majs, tomat, agurk eller lignende, som han kan gnave

Aftensmad: Kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta, sovs. Helt almindelige børnevenlige retter, mad der smager af noget. Letmælk af kop.

Godnatgrød eller banan og puttes til natten.

Som du kan se ligner min plan meget din, der er ganske få forslag til ændringer :)

Du kan med den alder din dreng har nu også stadig godt sikre ham ekstra grøntsager ved at bruge dem i madlavningen. Du kan f.eks. sagtens komme revne grøntsager i en kødsovs, eller i frikadellefarsen og du kan med held også bage boller hvori du bruger f.eks. spinat, kartofler, græskar eller lignende, så han på den måde også får variation :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce