Svar: Min ældste spiser meget lidt kød
Kære Dorthe
Det er rigtig vigtigt at du ikke gør et stort nummer ud af at Marcus ikke spiser kød. og det går ikke, at du presser ham til at smage det - du vil aldrig opnå at han pludselig siger "jamen du har jo ret mor, det smager jo godt!" og så begynder at spise det - det gør han ikke. Han vil kun reagere med afsky, skubbe til det, tygge på det i en uendelighed, blive ved med at erklære at det kan han ikke lide osv. og tilsidst måske kaste op.
Derfor er det meget bedre at du helt glemmer det med at han skal spise kød, så der ikke gøres noget nummer ud af det - også for at Malte ikke spekulerer mere over det end højst nødvendigt. Og så må du naturligvis sikre at Marcus får protein på anden vis.
Æg er vigtigt - og det behøver ikke være blødkogte æg, det kan være hårdkogt æg, det kan være scrambled eggs, det kan være æggestand (lavet let i mikroovn), det kan være æggekage osv. Der findes mange måder at få æg på, du kan også prøve med æggesalat som kan indgå i en sandwich ...
Fisk er en god kilde til protein og også til de essentielle fedtsyrer - det kan være smørbart fiskepålæg som tun, makrel, torskerogn og lignende. Det kan også være rejer, muslinger, krabber .. Og det kan være laks af forskellig slags, ...
... det kan være sild, torsk, rødspættefileter osv. osv. Og han må gerne få lidt persillesovs, remoulade, citron eller lignende til, det er helt okay :)
Laksetærte kan f.eks. også være en måde at kombinere både fisk og æg ...
Mælk er en vigtig og god kilde til både kalk og protein og også surmælksprodukter tæller med her.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ost kan være en idé - og igen, selvom han ikke er særligt glad for ost, så findes der jo rigtig mange slags oste og noget af det kan han måske godt lide. Det kunne være at han kunne lide mere neutrale smøreoste ellerost med lidt mildt krydderi. Eller måske en meget fedtfattig cheasy eller det modsatte en fed fløde havarti ... ost kan goså være parmesan eller revet mild skæreost, der drysses på lidt pasta eller lignende og på den måde sikrer lidt ekstra indtag.
Bønner, linser osv. er faktisk også gode kilder til protein og også nødder er gode at give ham en gang imellem :) giv ham også brød af fuldkornstypen, server havregryn, mysli osv. det er alt sammen med til også at give ham lidt protein.
Og så kan du naturligvis supplere ham med en multivitaminpille dagligt, så han får lidt ekstra den vej igennem, hvis du generelt synes at han ikke spiser så meget :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre