Annonce

Annonce

Svar: Vågner stadig mange gange om natten - 9 mdr.


8. januar 2012

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Du

Der er naturligvis altid nogle børn, som vokser sig til gode søvnvaner. De kan have gode forældre, der er der for dem, giver den omsorg der er nødvendigt, som skaber de nødvendige rutiner, giver den rigtige mad, søger for den rigtige aktivitet osv. osv. forældre som gør alt, hvad der er nødvendigt for at sove godt - man gør alt og alligevel synes intet rigtigt at virke. Ja sådan er det, desværre og så må tiden arbejde for en ... og måske er det tilfældet hos jer.

Men om ikke andet, så må det give jer en ro at vide, at I har gjort hvad I kunne og at tiden så må arbejde for jer, I kan ikke gøre mere :)

I skal naturligvis forsøge at bibeholde de gode vaner I allerede har fået skabt. Det vil sige rutinerne med at sove i egen seng, holde amningen på et reelt behov og ikke begynde at øge dette så han søger brystet unødigt om natten. Give grød, bad, sikre at rytmen om dagen passer bedst muligt osv. så alt er som det bør være og holde fast i det. For det skal nok give pote på et tidspunkt ...

I skal være opmærksomme på om han kan have problemer med ørerne, med tandfrembrud eller lignende, som kan gøre at han vågner om natten og har det bedst med at være på højkant.

I skal også være opmærksomme på om han nogle gange kommer til at powernappe om eftermiddagen. Det kan være hvis I er oppe at handle og han falder i søvn i bilen og i tiden fremover kan det være bag på cyklen eller i bilen på vej hjem fra dagpleje eller vuggestue. Hvis han powernapper omkring kl 16, også selvom det er kort tid, måske bare 20 minutter så kan der faktisk ske det, at han får en opvågning midt nat, hvor han tydeligt ikke kan sove, men virker frisk og i vigør ...

Det er også sådan at vi har et naturligt dyk og et peak netop kl 15-16 og kl 03/04.

Vores døgn er inddelt i søvnfaser og vågenhedsfaser. Det vil sige perioder hvor jeres dreng naturligt sover og perioder hvor han er vågen. En søvnfase betyder egentlig bare den periode som starter når ...


Annonce

... han er træt og falder i søvn og varer til han spontant vågner op, fordi han ikke har behov for at sove mere.

Hver søvnfase indeholder perioder hvor vi sover let og hvor vi sover tungt. Der vil naturligt i vores søvnmønster være en helt fast periode hvor vi sover lettere, hvor vi er mere årvågne. Ofte ligger dette tidspunkt omkring kl. 03 og det er derfor det ofte er lettere for os at stå op og gå ud at tisse osv. på det tidspunkt end det f.eks. er at skulle stige op en time før vækkeuret ringer.

Det samme mønster har vi om dagen - vi er årvågne og aktive når vi vågner og op igennem formiddagen, frokost og så dykker vi igen midt på dagen. Her har vi brug for en powernap og hvis vi ikke får en så klarer vi det ofte med lidt sukker og en kop kaffe, når vi er voksne, hvor børn ofte har brug for en lur ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når man ser på vores rytme over et døgn, så er det altså et peak f.eks. kl. 03/04 om natten, hvor vi sover let og gerne står op, hvis vi skal tisse osv. og det modsatte dyk om dagen omkring kl. 15/16, hvor vi ofte er trætte og godt kunne have brug for et hvil.

Det sker nogle gange, at børn har et søvnmønster, hvor de tydeligt er trætte netop kl 15/16. Nogle sover måske stadig middagslur her og andre tager en powernap og hvor man så også ser at barnet vågner op og er aktiv kl 03/04 om natten, - som tilfældet lyder til at være hos jer. Der kan altså være en sammenhæng mellem hans dyk om dagen og hans peak om natten ... Igen en forklaring på hvad der sker, som naturligt ikke løser jeres problem, men som bekræfter, at det ikke er alt du kan gøre noget ved, der er nogle gange at børn vokser fra tingene - og igen er det bare vigtigt at man ikke skaber dårlige vaner, i den vågne periode. I skal f.eks ikke begynde at servere mad for ham på det tidspunkt, for så vil han begynde at vågne fordi han er sulten ... :)

Jeg håber du kan bruge mine tanker og ord lidt videre og at det giver lidt ro med på vejen :) Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce