Svar: Letmælk og salt
Kære Pernille
Det anbefales at give letmælk og surmælksprodukter af letmælkstypen i alderen 1-3 år. Og først fra ca. 3 års alderen gives de fedtfattige produkter som mini-mælk, kærnemælk og skummetmælk.
Det handler om fedtindholdet. Jeres dreng har stadig brug for at få lidt ekstra fedt til at vokse af og få energi nok. Han spiser naturligt mindre nu end tidligere, appetitten er ikke helt så stor og lysten til at smage og putte alt i munden forsvinder og han vil naturligt det næste stykke tid spise mere selektivt. Og mælk med fedtindhold på 1,5% er derfor godt for ham at få, det giver ham lidt ekstra energi :)
Med hensyn til salt så må han fra 1 års alderen godt får lidt let saltet mad og kan I princippet spise som I andre. MEN, I bør være opmærksomme på om I salter for meget. For vi voksne har tendens til at spise alt for meget salt og har vænnet os til at maden skal smage meget salt og vores saltforbrug skal generelt sættes ned.
Fødevarestyrelsen har undersøgt Danskernes saltforbrug og mænd får i gennemsnit 9-11 g salt dagligt hvilket svarer til ca. 2 teskefulde og kvinder ca. 7-8 g, ...
... hvilket svarer til ca. 1½ teskefuld. Det anbefales at saltindtaget bliver skåret ned til 5-6 gram dagligt, hvilket svarer til ca. 1 tsk. salt.
For meget salt kan give forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og blodpropper, mavekræft, knogleskørhed og nyresten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Problemet opstår ofte fordi vores fødevarer generelt indeholder salt. Det er altså ikke kun et spørgsmål om hvad vi selv tilsætter den varme mad om aftenen, men det handler om at vi generelt får salt via de fødevarer vi køber: f.eks. bacon, pulversovse, skinke, oliven, spegepølse, røget kød og fisk, bouillon, soltørrede tomater, franske kartofler, brød, pizza, færdigretter, pølser, ketchup, mayonnaise og andre sovse og dressinger, morgenmadsprodukter, ost osv. osv. Mange helt almindelige fødevarer indeholder salt og vi indtager derfor masser af salt uden at tænke over det.
Så ja - jeres dreng må gerne fra 1 års alderen spise mere eller mindre som I andre, men det er stadig en rigtig god idé at medtænke saltindholdet. Ikke kun hans, men også hvor meget salt I andre spiser :)
Rigtig meget held og lykke fortsat og fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Omega-3 til gravide
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).
Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.
Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...
Kæledyr og børn
I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.
Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!