Annonce

Annonce

Svar: Natterod - 12 mdr.


6. januar 2012

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pernille

Det er bestemt ikke en dårlig vane at putte med sine børn - det skal man gøre! :) Og netop når jeres søn begynder i institution vil han have ekstra meget behov for at mærke dig nær ham, så han fornemmer at du er der, at du ikke forsvinder, at han ikke er ladt alene i verden :)

Det lyder for mig som om at jeres dreng har det jeg kalder for "vanebetinget afbrudt søvn". Dette opstår, når man som forældre gentagende gange, kommer til at give barnet sutten. Ofte starter det med at barnet får sutten, når det skal sove. Det første stykke tid, så har børn brug for stillingsskift, brug for at få dynen omkring sig igen, fordi de har sparket den af og hver gang man som forældre hjælper barnet med dette så giver man per automatik også sutten i munden på barnet.

Det betyder at man kan komme ind i en vane, hvor barnet bliver afhængig af at have sin sut i munden for at kunne sove. Ikke bare for at kunne falde i søvn, men også for at kunne komme videre i søvnen om natten.

Det er sådan at når vi sover så slappes alle muskler i kroppen, også kæbemuskulaturen og dermed falder sutten ud af munden. Vi veksler hele tiden mellem at sove let og sove dybt og derfor vil sutten naturligt falde ud af munden i løbet af natten. Men det er vigtigt at kunne komme videre i søvnens forskellige stadier uden afhængighed af sut, for ellers så sker det at man som forældre skal op en gang i timen for at give barnet sutten i munden ..

Når man kommer ind i denne vane, hvor barnet får sutten hver gang, så lærer barnet at mor og far kommer med sutten og at barnet ikke kan sove uden at have en sut i munden. Barnet lærer derfor også at vågne ...


Annonce

... hver gang sutter falder ud af munden - og det er det, jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn... Jeres søn har altså lært at han skal vågne hver time, for at få sutten, han vågner hver gang den tabes i visheden om at I putter den i munden på ham.

Og der er desværre kun jer til at ændre på denne vane... :)

Det vil være en rigtig god idé at starte med at lære ham at få sutten i hånden om dagen. I skal konsekvent give ham sutten i hånden og så skal han selv komme den i munden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derefter vil det være rigtig fint at forsøge med flere sutter i sengen og så arbejde på at han om natten lærer at søge efter den og igen selv komme den i munden. I skal altså direkte tage hans hånd om natten, føre den rundt i sengen, så han mærker og finder en sut og han skal selv tage den i munden.

I kan også prøve at komme sutten på en sutteklud, fordi det kan være lettere at finde kluden, end at finde en sut, men stadig skal han også hjælpes med at lede efter kluden og finde den og selv putte den i munden :)

Det handler altså meget om at I får ham gjort selvhjulpen på dette punkt, så I ikke behøver levere denne service om natten .. Allerbedst er det naturligvis hvis han kunne lære at omme videre i søvnen uden at få sutten i munden, men i stedet med stillingsskift, beroligende ord, kærtegn osv. Især beroligende ord kan være rigtig gode fordi de kan siges på afstand. Du kan blive liggende i din seng og når han rumsterer rundt, vågner lidt op osv. så kan du sige "ssshh-sssshhh" eller lignende og så registrerer han at alt er som da han faldt i søvn og kommer videre i søvnen :)

Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og klem en lille smule mælk ud af brystet, som kasseres.

- Malk ud i en ren skål, som mælken let kan sprøjtes ned i

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce