Svar: Store udfordringer med at drikke af kop
Kære Mette
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder som om at I allerede har forsøgt en del, både med snapseglas, almindelig drikkekop og tudkop - og I har også prøvet at give jeres dreng forskellige ting at drikke, for at se om det var smagen ... Det er nogle fine overvejelser og jeg vil gerne dele lidt af mine tanker med dig.
Som udgangspunkt er det vigtigt at han får sine to flasker indtil han er 12 måneder. Disse to flasker bør indeholde modermælkserstatning og ikke sødmælk! Det er vigtigt at han får mme, fordi det sikrer ham jern nok og forebygger derfor at han får blodmangel i sit andet leveår. Han kan lære at drikke sødmælk af en kop, når han bliver 1 år eller han kan få sødmælk af kop til sin morgen og aftengrød, ved siden af de to flasker dagligt.
Modermælkserstatningen - hvoraf han bør få mindst 400 ml dagligt fra nu og til han som sagt er et år, tilfører ham ud over jern, vitaminer osv. også et vigtigt dagligt væskeindtag. Det er helt naturligt at han har brug for sine flasker for at få væske nok, de fleste børn vil ikke kunne drikke nok af en kop alene :)
Det er rigtigt at hvis du fjerner flaskerne, så vil han naturligt blive mere tørstig, men det gøre desværre ikke nødvendigvis at han så også drikker meget mere af en kop - slet ikke, hvis han har rigtig svært ved at drikke af koppen :) Og da han har tendens til at have gullig urin, så er det rigtig vigtigt at du er opmærksom på hans væskeindtag - hvilket du jo netop er, det er jo derfor du skriver :)
Et snapseglas er ofte godt at starte med, som I har gjort. Og en tudkop er også en god idé. Jeg vil her anbefale jer at forsøge med en helt almindelig gammeldags type, ...
... med to hanke og et låg der kan tages af. Der skal ikke være ventil eller andet i koppen, det skal være sådan at væsken løber ud, når koppen tippes.
De to hanke er vigtige fordi du skal prøve at lære ham at holde koppen med begge hænder selv. Det vil være rigtig dejligt for ham at kunne dette og når han nogle gange drejer hovedet og afviser koppen, så er det ikke nødvendigvis fordi han ikke er tørstig eller kan drikke lidt, men fordi han vil selv. Og her er en kop med to hanke rigtig god. I starten skal du lade tuden være på koppen, så han kan styre det, men i takt med at han bliver ældre, så kan du stille og roligt prøve at tage den af og så lære ham at drikke selv uden.
Du kan også prøve at lade ham drikke af en kildevandsflaske, både med og uden tut. Når I er på tur, kan det faktisk være praktisk, hvis han vil drikke af en sådan og det vil en del børn faktisk gerne. Det synes det er sjovt og mere interessant end at drikke af en kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En mulighed er også at prøve at lære ham at drikke af et sugerør. Det har jeg faktisk set børn mestre i jeres søns alder og det kan være et forsøg værd. Han lærer det bedst ved at I køber en lille brikjuice og presser lidt op i sugerøret, så han kan smage at det er der og pludselig så drikker. Han skal naturligvis ikke have juice eller saft af brik hver dag, men en gang imellem netop for at sikre ham væske nok og hvis I er på tur, så er det en mulighed.
Og så er der jo det med smagen. Hvis han godt kan lide mandariner, så kan du prøve at lægge lidt mandarinbåde i vandet og lade det afgive lidt smag, så vandet bliver naturligt sjovere at drikke ... :)
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Brystopereret
Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.
Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.