Svar: Middagslur hjemme og i vuggestue
Kære M.
Det er helt normalt at der kan være forskel på middagsluren hjemme og i vuggestuen og med den alder jeres dreng har, så synes jeg det vil være rigtig fint, at I en gang imellem lader ham få to lure hjemme i stedet for kun en.
At han sover mere i vuggestuen kan skyldes flere ting. Der er andre rutiner, en anden måde at gøre tingene på. Der sker også rigtig meget, der er mange stimuli at bearbejde, mange oplevelser og han bliver naturligt kørt mere træt både fysisk og mentalt, når han er i vuggestue. Det kan gøre at nogle børn sover kortere tid i vuggestuen, fordi de simpelthen virker stressede over alt det nye og alt det der sker, hvor andre som jeres søn, simpelthen sover mere. Og det er godt :)
I må som udgangspunkt gå ud fra at han har en naturlig evne til at sove, når han er træt og også vil vågne, når han ikke behøver sove mere og det lyder som om at I har forsøgt rigtig meget, for at holde ham sovende. Ikke engang når I kører ham og bliver ved med at køre, sover han videre, men vågner og vil tydeligt ikke sove mere. Men han kan naturligvis godt have brug for den ekstra søvn.
Det er naturligt at han vil blive puttet senere de aftener, hvor han har sovet to lure dagligt, men det er okay. Det gør ikke noget at nattesøvnen bliver det kortere, hvis han så får de afbræk i løbet af dagen, som han har behov for. Det kan være bedre for ham at sove en time mere i løbet af dagen end at sove en times længere nattesøvn, fordi hans dagssøvn også er med til at bearbejde oplevelser og give masser af ny energi. Og ...
... faktisk kunne I godt forsøge om I kunne få ham til at sove en ekstra formiddagslur i stedet for en ekstra eftermiddagslur.
For det er sådan at formiddagsluren indeholder en stor del REM-søvn, altså drømmesøvn, der netop bearbejder oplevelser og barnet får fornyet energi af denne lur. Den er ret vigtig .. Så nogle gange kan løsningen på jeres problem være at man putter ham tidligere og at I, når I er hjemme, f.eks. lægger jer med ham og læser historie i jeres seng eller lignende, og så lader ham falde i søvn der. Det ses, at børn der ellers har sprunget formiddagsluren over, pludselig godt kan tage den igen og det kan her som sagt være værd at forsøge fremfor at han sover sidst på dagen. Dette også fordi den søvn der ligger efter kl 16 vil "æde" af nattesøvnen med den alder jeres dreng har nu.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan også nogle gange hjælpe at putte ham tidligere til en længere middagslur, så I skulle forsøge at putte ham allerede kl 11 i stedet for kl. 12, fordi det faktisk godt kan gøre at han så pludselig sover længere - næsten som at formiddagslur og middagslur slås sammen ...
Og så er det naturligvis også vigtigt at I stadig står op til samme tid i weekenden, som I gør, når det er hverdag og I skal af sted i vuggestue og på arbejde. Hvis I sover bare ½ time længere, så vil hele rytmen flytte sig og det indre ur blive påvirket og så vil han naturligt have sværere ved at overgive sig til sin lur i løbet af dagen og det vil også kunne påvirke lurens længde.
Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.