Svar: Mme og amning
Kære Linda
Tak for dit brev :)
Det er sådan at spædbørn, hvis forældre eller søskende har haft sikker allergisk sygdom som astma, høfeber, børneeksem eller fødevareallergi vil være i risiko for at udvikle allergisk sygdom. Og flere undersøgelser har vist at man ved at amme eller ved at give højt hydrolyseret modermælkserstatning kan nedsætte risikoen for allergiudvikling, men ikke fjerne risikoen.
Det anbefales derfor at man, hvis man har et allergidisponeret barn, ammer eller giver speciel erstatning de første 4 måneder. Der er også en effekt af delvist hydrolyseret modermælkserstatning (Nan HA), men den er mindre end effekten af højt hydrolyserede produkter (som fx Profylac, Althera og Nutramigen, der købes på apoteket).
Den allergiforebyggende effekt af hydrolyserede produkter er ikke vist hos børn uden allergidisposition og der er således ikke grund til at give speciel erstatning til børn, der ikke er i risiko for at udvikle allergi. Der er heller ikke forebyggende effekt efter 4 måneders alderen, hvorfor allergidisponerede børn efter 4 måneder, kan ernæres som alle andre børn.
Det er korrekt at modermælk vil indeholde forskellige stoffer, som styrker barnets immunforsvar og at modermælk derfor har nogle fordele, som modermælkserstatning ikke har. Det betyder dog ikke at børns immunsystem ødelægges af modermælkserstatning eller at børn der får flaske bliver mere syge. Der er mange faktorer der spiller ind her og i Danmark trives børn fuldt ud og rigtig godt på erstatning. De modermælkserstatninger vi kan købe i Danmark er af en rigtig god ...
... kvalitet, de er forsøgt lavet så de ligner modermælken mest muligt og vi har heller ingen problemer med rent drikkevand ...
Det anbefales dog at du ammer så længe som muligt. Gerne til din datter er 12 måneder gammel. Det har stor betydning både for hende og også for dig. Men det skal ikke være amning for enhver pris og hvis din datter er meget sulten og du har svært ved at øge din mælkeproduktion nok til at sikre hendes behov, så er det naturlige valg at give hende erstatning. Og her kan NAN HA være et rigtig fint bud på en erstatning, hvis det er den du umiddelbart tænker hun vil trives med :)
Som udgangspunkt bør din datter jo ikke blive passet med den alder hun har, men igen - der kan være gode grunde til at du ønsker at supplere med en flaske og det er helt okay. Du skal gøre det, som gør at både din datter og du trives bedst muligt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal dog vide, at jo mere flaske du giver, jo mindre mælk vil du producere og jo mere din mælkeproduktion falder, jo større risiko for at amningen stopper og din datter foretrækker flasken i stedet. Modsat, hvis du ved med dig selv, at du gerne vil have at andre kan passe hende, hvis du allerede nu ved at du ikke ønsker at amme til hun er mindst 1 år, ja så vil det være helt fint at du introducerer en flaske og lærer hende at spise af den ...
Den modermælk din datter får vil altid være god for hende og hvis hun får erstatning ved siden af, så vil hun få glæde af begge dele.
Tingene er aldrig sort-hvide, men jeg håber at du kan bruge mine tanker lidt videre.
Rigtig meget held og lykke og rigtig godt nytår!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!